Raalte roept carbidschieters op zich vooraf te melden

RAALTE – De gemeente Raalte gaat, net als voorgaande jaren, toezien op het carbidschieten. Burgemeester Martijn Dadema roept carbidschieters op zich vooraf aan te melden: “Zo kunnen wij de locaties waar carbid geschoten wordt in kaart brengen.” Opgave is mogelijk via staging2.raalte.nl/carbidschieten.

Er gelden meerdere regels: carbidschieten mag alleen tussen 31 december 10.00 uur en 1 januari 2.00 uur. De bebouwde kom en openbare wegen zijn een no go. Er mogen maximaal twee personen samen zijn (of alleen mensen uit hetzelfde huishouden). De carbidschieters dienen voetballen te gebruiken en geen harde voorwerpen zoals melkbusdeksels. De melkbussen mogen niet meer capaciteit hebben dan 50 liter. In een straal van 100 meter mogen maximaal tien melkbussen staan. De persoon die zorgt voor de ontsteking dient minimaal 16 jaar oud te zijn en te worden vergezeld door een volwassene. Bovendien moeten de terreinen worden afgezet met lint.
In het kader van de BOCK-campagne (waarbij BOCK staat voor Bewust Oplettende Carbid Knaller) geeft de gemeente bovendien ook nog enkele extra veiligheidstips. Iedereen wordt gevraagd om alleen carbid te schieten in aanwezigheid van een ervaren BOCK (die toeziet op de uitvoering) en er zonder ervaring niet aan te beginnen. Informeer tijdig bij de gemeente naar de regels. Zorg voor gehoorbescherming, veiligheidsbrillen, EHBO en voldoende blusmiddelen. Gebruik alleen een melkbus die in goede staat is en een stevige bodem heeft en zorg dat de bus, na het ontsteken, niet achteruit kan schieten. Ontsteek de bus met een fakkel op een stok, terwijl je zelf aan de zijkant van de bus staat. Ga nooit op de bus zitten.
Meer weten? Zie staging2.raalte.nl/carbidschieten en staging2.wieisdebock.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.