Provinciale subsidie voor sanering geschakelde asbestleidaken

ZWOLLE – Particuliere eigenaren die hun geschakelde asbestleidaken willen saneren, kunnen vanaf 3 januari 2022 gebruik maken van een nieuwe provinciale subsidie. De provincie heeft een half miljoen euro beschikbaar gesteld voor de subsidieregeling.

“Individuele sanering van geschakelde asbestleidaken van woningen of gebouwen die qua dakconstructie een bouwkundige eenheid vormen, is praktisch onuitvoerbaar. Ook kan een sanering vaak niet uitgevoerd worden zonder het onderliggende dakbeschot mee te nemen. Dit maakt dat deze vorm van asbestsanering veel kostbaarder is dan de verwijdering van bijvoorbeeld alleen asbestgolfplaten”, zo laat de provincie weten.
Zolang er budget is, kan iedere particuliere eigenaar van een deel van het geschakelde asbestleidak deze subsidie aanvragen. Wel geldt er een aantal voorwaarden: het asbestdak dient in Overijssel te liggen; de verwijdering en de afvoer van het asbestleidak moeten worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf en met de vervanging van het geschakelde asbestleidak mag nog niet zijn gestart op de datum van de aanvraag van de subsidie.
Als het asbestleidak aansluit op asbesthoudende gevelbeplating, dan valt dat ook onder de subsidieregeling. De hoogte van de subsidie is 75 euro per vierkante meter verwijderd geschakeld asbestleidak. Kosten van adviseurs kunnen hier onderdeel van zijn. Een particuliere eigenaar van een asbestleidak kan éénmaal de subsidie aanvragen tot 1 december 2023 of tot het moment dat het subsidieplafond is bereikt.

Meer mogelijkheden

Naast deze subsidie heeft de provincie sinds 20 oktober 2021 ook de subsidie ‘Asbest eraf, zon erop’. Deze subsidie heeft het plafond voor 2021 inmiddels al bereikt. In januari 2022 kan deze subsidie weer worden aangevraagd. De subsidie voor geschakelde asbestleidaken kan worden gecombineerd met deze subsidie voor het realiseren van een meer duurzaam dak.
Op dit moment werkt de provincie nog aan een maatwerklening en een verzilverlening. Beide leningen zijn via gemeenten aan te vragen, naar verwachting vanaf het voorjaar van 2022. De maatwerklening richt zich specifiek op eigenaren van asbestdaken die niet via de reguliere weg (bijvoorbeeld een bank) de sanering van hun dak kunnen financieren. Al deze financiële instrumenten worden mogelijk gemaakt door de 6,25 miljoen euro die de provincie heeft gereserveerd voor de aanpak van asbestdaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.