Parentshouse in Raalte krijgt definitieve status

RAALTE – Het Parentshouse in Raalte blijft. Het Raalter college van B&W heeft besloten om het pilotproject definitief te maken. Het Parentshouse is bedoeld voor ouders in echtscheiding. Daar kunnen ze, tegen een relatief lage huur, maximaal een jaar verblijven tijdens hun zoektocht naar een structurele woonoplossing in de buurt van hun kinderen.

De voorziening komt voort uit een samenwerking tussen De Kern maatschappelijke dienstverlening, SallandWonen, gemeente Olst-Wijhe en gemeente Raalte. Het Parentshouse opende op 1 februari 2019 de deuren als pilotproject. Vorig jaar besloot het college al het project te verlengen. Eind vorig jaar werd het project opnieuw geëvalueerd. In overleg met de partners is nu besloten om het Parentshouse een definitieve status te geven. Ook de samenwerking met Stichting Parentshouses Nederland wordt verlengd.
Het pand bestaat uit vijf wooneenheden, met gedeelde voorzieningen (zoals de keuken). Kinderen kunnen er ook regelmatig verblijven. De voorziening is toegankelijk voor alle inkomensgroepen en heeft als doel rust te brengen tijdens echtscheidingen en verdere escalatie met het oog op de kinderen te voorkomen. Het Parentshouse voorziet in een behoefte, zo stelt het college. “In 2020 hebben zeven mensen in het Parentshouse gewoond en is het huis nagenoeg doorlopend vol geweest. Momenteel wonen er vier mensen en is er weer ruimte voor nieuwe instroom.” Ook laat het Raalter college weten dat in het tweede pilotjaar al minimaal drie ‘Ouderschap na Scheiding’-trajecten (à gemiddeld 9.000 euro) minder hoefden worden ingezet.

Minder kosten

Het college vervolgt: “Uit de contacten die het Parentshouse met de bewoners heeft gehad, is ook gebleken dat ze beter kunnen blijven functioneren in de maatschappij, waardoor een beroep op de ziektewet wordt voorkomen. Het Parentshouse draagt bij aan rust en minder conflicten bij scheiding, wat op de lange termijn kosten bespaart.” En, zo schrijft het college: “Daarnaast worden de negatieve gevolgen voor de kinderen, door het voorkomen/beperken van een ‘vechtscheiding’ beperkt. Naast die impact die dit heeft op het welzijn van het kind, worden mogelijke jeugdhulpkosten hierin ook beperkt. Wanneer een scheiding minder impact heeft op een kind, is de kans kleiner dat er sprake is van uitval op school, emotionele problemen en/of delinquent gedrag.”
De totale kosten voor de kale huur bedragen 25.489 euro (prijspeil 2021). Als er dus geen bewoners zijn, betalen de drie financieel dragende partijen (gemeenten Raalte en Olst-Wijhe en SallandWonen) dus elk een derde deel van dat bedrag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.