Natuurmomenten: Het laatste puzzelstukje

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Deze week is Sjaak helemaal klaar met het Reevediep.

Ik ben in het noordelijkste driehoekje van het poldergebied Kamperveen. Het is het nog ontbrekende puzzelstukje van al mijn bezoeken aan het Reevediep en ligt hier opgesloten tussen de waterverbinding het Reevediep bij Kampen, de IJssel en de N50 met daarnaast de Hanzespoorlijn. Een handvol boerderijen, een loonwerker en twee handenvol woonboerderijtjes aan de mooie Venendijk is wat er aan bewoning staat in deze van Kamperveen afgesneden driehoek.

Ik sta hier bij de door onze koning geopende Scheeresluis en wandel langs de weg om verderop over het nieuwe fietspad de hoogwatergeul te volgen. Kijk, die drassige weilanden lopen straks bij hoogwater helemaal onder. Een deel van het IJsselwater kan bij hoogwater via deze gegraven geul naar het IJsselmeer. Het is een komen en gaan van watervogels, maar geen wandelaars of fietsers die op avontuur zijn met dit duistere weer. Rustig en lekker ingepakt geniet ik in m’n eentje van deze IJsseldelta. Hier een omgewaaide boom, daar wat watervogels en meeuwen. In de verte jakkert een geelblauw Koplopertreinstel over de Hanzelijn door het grauwgrijze landschap.

Oh kijk, hier wandel ik al onder die Hanzelijn en iets verder de N50 door. Kijk, het hoge dijktalud is bedekt met zware basaltblokken. Stark wark hoor! En dan ben ik al in het veel grotere deel van Kamperveen met daarachter een natuurgebied dat al in de 15-de eeuw bestond. Het was vroeger een oude zeearm van de Zuiderzee. Je ziet er niets meer van omdat het nu deel uitmaakt van dit grote water-uitloopgebied op de oever van het Reevediep.

Het heeft veel landbouwgrond gekost, de polder is de polder niet meer, maar toch, daar heb je naast een snelweg en spoorbaan en meer ruimte voor de rivier nog véél meer voor terug. Kijk maar eens, hier is ook ruimte voor nieuwe natuur en recreatie gekomen en bovenal is onze waterveiligheid ook in de toekomst gewaarborgd.

En kijk, als ik het niet dacht, de grauwe lucht laat de eerste regendruppels al vallen. Ik zie het ook door m’n cameralens. Tijd om te gaan. Hoog tijd om de lampjes en kaarsjes aan te steken. Fijne en warme dagen allemaal…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.