Natuurmomenten: Het gammele schapenkeetje

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. En deze week gaat Sjaak even binnendoor langs een oud schapenkeetje.

Het is ietwat mistig vanmorgen maar dat heeft ook wel iets als je zo om je heen kijkt. Kijk, door de mist komt dat kolkje onderaan de bochtige Zwartendijk met daarachter die knotwilgjes nog mooier uit. Ook de dikke druppels die daar hangen aan de takken van de kale vlierstruik en daar, ook mooi, de dauwdruppels in die spinnenwebben. Heerlijk wandelen zo met die stille wereld om me heen.

Maar na een tijdje ben ik bij de Hanzespoorlijn en razen er treinen langs me heen. Schuin links voor me doemen grote hoge bouwlampen op uit de mist en op het mistige terrein staan bouwketen en bedrijfsbusjes. En weer daarachter zijn zo’n tien graafmachines bezig met het graven van waterwegen. Kijk, daar komt nog een dieplader aan met zo’n grote hydraulische kraan erop.

Het omstreden nieuwbouwplan Reeve wordt hier klaargestoomd. Dit ingeklemde plangebied is ontstaan na het graven van de Bypass rond Kampen en de aanleg van de Hanzelijn en is volgens tegenstanders omstreden omdat je de natuurwaarden in het gebied op deze manier helemaal verkloot. En juist daar, waar ook de roerdomp en karekiet zich zo thuis voelden. Op deze goudkust voor rijkelui kunnen de bewoners straks hun boot parkeren in de achtertuin en ook lekker van huis uit per boot de natuur beleven én zullen zij, zonder het misschien te beseffen, de moeras- en waterbroedvogels gaan verstoren.

Ho, een afzetting, dan maar even binnendoor hier langs de bufferzone tussen oud en nieuw. Ik volg het spoor van een muskusrattenvanger. Kijk hier staan de eerste klemmen al, en daar hebben de boer en het vee het gebied voorgoed verlaten en hebben boomzaadjes al wortel geschoten. En kijk daar, dat gammele oude schapenkeetje is al helemaal ingepalmd door het riet. Ook binnenskamers groeit al riet en oei, daar verdwijnt een kat snel achter een paar staande golfplaten. In de verste verte is hier geen woning te bekennen. Tja, dus alweer een angstig gevluchte of gedumpte zwerfkat. Door hun natuurlijk gedrag kunnen de meesten het lang volhouden door het vangen van kleine zoogdieren en vogels. Hier rondom het schapenkeetje zijn, zo te zien muizen en (muskus-) ratten zat. Maar o wee, als het echt winter wordt, dan ligt Pietje de Dood op de loer…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.