Landschapsbiografie over Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal

REGIO – De achttien (overheids)partijen die bezig zijn met het verkennen van de samenwerking in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal hebben de geschiedenis van het landschap laten optekenen in een landschapsbiografie. Het digitale boekwerkje is te vinden op staging2.sallandseheuvelrug.nl.

De landschapsbiografie beschrijft een groot gebied van wel 60.000 hectare. Landschappelijk is er veel samenhang in dit gebied vol heuvels en dalen, dorpen, landgoederen, akkers en velden. De landschapsbiografie moet ook worden gebruikt om verhalen te vertellen en (educatieve) activiteiten en routes te ontwikkelen: over nieuwe onderwerpen en op nieuwe plekken in het gebied.
De achttien betrokken partijen willen projecten uitvoeren die zowel het landschap, de landbouw, de natuur als de economie in het gebied versterken. Ook inwoners en vrijwilligers worden daarbij betrokken. Overigens benadrukken de partijen dat de samenwerking om tot Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal te komen, niet betekent dat er een uitbreiding komt van Natura2000 gebieden, hetgeen dan weer gevolgen voor bijvoorbeeld agrariërs zou kunnen hebben. Dat beeld ontstond eerder ten onrechte.

Tijdsvensters

De landschapsbiografie neemt de lezer aan de hand van drie tijdsvensters mee door de geschiedenis van de Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal: van de voorlaatste ijstijd tot nu. Er is verbazingwekkend veel nog zichtbaar in het landschap: van stuwwallen, zwerfkeien en beken tot grafheuvels. Of markegrenzen, die vaak nog overeenkomen met huidige gemeentegrenzen. Maar ook heidevelden, stuifzand of namen van velden die verwijzen naar familienamen en -verhalen. Stap voor stap, aan de hand van foto’s en kaarten, wordt duidelijk hoe onze voorouders het land inrichtten. Waar de eerste nederzettingen kwamen en waar de eerste landgoederen ontstonden. Hoe akkertjes al lang geleden grotere akkercomplexen werden en hoe nu geboerd wordt in het gebied. Of hoe het toerisme opkwam. De bomenrijen, beken, akkers, houtwallen, heide, heuvels, dorpen en wegen; ze behoren allemaal tot het landschap dat door de natuur en vooral door de mens is gevormd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.