Klimaatverandering vraagt grote aanpassingen van waterschap

ZWOLLE – Het algemeen bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) heeft het waterbeheerprogramma (WBP) voor de jaren 2022-2027 vastgesteld. De gevolgen van de klimaatverandering lopen hier als een rode draad doorheen.

“Daarom moeten we doorgaan met maatregelen treffen”, vertelt dijkgraaf Dirk-Siert Schoonman. “Uit een aantal reacties op onze conceptplannen komt deze wens ook nadrukkelijk naar voren. Onze doelen kunnen we niet alleen realiseren. Daarom kiest het waterschap voor meer samenwerking en verbinding in de omgeving en voor water als ordenend principe in de ruimtelijke planvorming. Bijvoorbeeld bij het beoordelen van gebieden voor het bouwen van huizen. Dit is nodig om de gevolgen van klimaatverandering en ontwikkelingen in onze leefomgeving op te vangen.”
“Veel problemen kunnen zeker niet alleen door het waterschap worden aangepakt”, vervolgt hij. “Daarom kiezen we ook voor meer en meer samenwerking met allerlei organisaties, kennisinstellingen en initiatieven. Bijvoorbeeld bij plannen om droogte en wateroverlast tegen te gaan of bij het beoordelen van gebieden voor woningbouw. Water is het verbindende element en moet leidend zijn. Dat is onze oproep. We willen bij de start van de plannen worden betrokken, niet pas bij de finish.”
Hij benadrukt dat water meer dan ooit in de spotlights staat. “Aan de ene kant biedt dat kansen om de nut en noodzaak van ons werk zichtbaar te maken. Aan de andere kant soms jammer, omdat de spotlights pas aangaan als er iets aan de knikker is. Denk aan de wateroverlast in Limburg of de Achterhoek als droogste plek van ons land. Maar vergis je niet: ook in het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta moeten we dealen met wateroverlast door piekbuien en droogte door het ontbreken van regen. Met de gevolgen van de klimaatverandering in het achterhoofd – of juist, in het voorhoofd! – moeten we ons voorbereiden op verschillende scenario’s.”

Meer informatie op staging2.wdodelta.nl/wbp.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.