‘Ik ben toch een spits die graag wil scoren’

Wethouder Wout Wagenmans stopt ermee: ‘Ik heb die afspraak vier jaar geleden ook gemaakt met mijn vrouw’

RAALTE – “Víer jaar wethouder zijn is te kort, na acht jaar ben je mooi op weg, maar na twaalf jaar wordt het tijd voor fris bloed.” Aan het woord is Wout Wagenmans (70). Na twaalf jaar als wethouder namens Gemeentebelangen stopt hij na de komende raadsverkiezingen in maart. De geboren en getogen Heetenaar heeft nog een persoonlijke reden: “Ik heb die afspraak vier jaar geleden ook gemaakt met mijn vrouw.”

Voor zijn drie periodes als wethouder (waarin GB de grootste fractie in de gemeenteraad werd) zat Wagenmans bijna even lang in de raad. “Vanaf 1998 was dat, nog voor de gemeentelijke herindeling met Heino. Ik heb (de onlangs overleden, red) burgemeester Zuidwijk nog een jaartje mee mogen maken”, zo herinnert hij zich. “Ik had er in het begin veel moeite mee dat de gemeentepolitiek zo’n gesloten bolwerk was. Het college van B&W voerde het beleid uit en de gemeenteraad moest vooral ja knikken, zeg maar. Er gebeurde toen ook veel meer achter de schermen dan nu. Dat is in de loop van de jaren echt stap voor stap veranderd. Het is veel opener en transparanter; er is toch een andere bestuurscultuur. Raad en college werken veel meer met elkaar, al blijven er natuurlijk altijd ideologische verschillen tussen verschillende fracties. Maar dat moet ook.”
Als wethouder botste Wagenmans soms flink met de raad, bijvoorbeeld over de uitbreiding van het Raalter bedrijventerrein met de Zegge 7. “Dat was eigenlijk een erfenis van een vorig college. Ik heb me voorgenomen om van die aankoop een succes te maken. En nu is dus vrijwel alle grond aan bedrijven verkocht.” Dit jaar kwam hij in aanvaring met de raad over het dossier Strunk. “In zo’n geval sta ik als wethouder pal voor de ambtenaren en de vrijwilligers, dan zetten ze me niet snel even aan de kant. Dan maar even weinig informatie naar de raadsleden toe. Alles rond boerderij Strunk gebeurde echt met de beste bedoelingen.”
“Je doet het toch allemaal voor de mensen in deze gemeente, dat het beter wordt. Daar draait het om. Daarvoor zoek je steun en samenwerking, binnen de gemeente, maar ook met omliggende gemeenten. Veel regionale zaken, neem de N35, kun je het beste samen met andere gemeenten doen. En zo nodig ook met de provincie. Dat soort regionale samenwerking heb ik altijd belangrijk gevonden.”

Voetbal

De Heetenaar, in zijn jonge jaren een verdienstelijk voetballer bij SV Heeten, gebruikt graag voetbalvergelijkingen. “In een team heb je een spits die moet scoren en een doelman die de bal moet tegenhouden. Vergelijk mij in de gemeentepolitiek als wethouder maar met die spits. Dat was ik vroeger ook op het voetbalveld. Makkelijk scorend, links en rechts. Ook in de politiek pak ik de koe graag bij de hoorns, ben ik actief en wil altijd aan de slag en resultaten boeken. Anders zijn je idealen ook niks waard.”
Fouten heeft hij in die 12 jaar zeker gemaakt, dat erkennen kost Wagenmans geen moeite. Berucht is een verspreking over de locatie van toekomstige woningbouw in Heino. “En dan wordt je dus politiek gefileerd. Dat hoort er bij en daar moet je als wethouder ook tegen kunnen. Wat ik met kritiek op bijvoorbeeld social media doe? In ieder geval liever niet in het openbaar reageren. Dan krijg je vooral actie en tegenreactie. En dat leidt af en schiet niet op. Ik zoek zo iemand met kritiek het liefst persoonlijk op, drink een kop koffie en praat over die kritiek. En je legt uit waarom je als wethouder zo’n besluit hebt genomen. Vaak zit achter zo’n genomen besluit namelijk ook een hele wereld van allerlei gemaakte afwegingen. Vertel dat en je krijgt toch meer begrip, zo is mijn ervaring.”

Randje

Hij vervolgt: “Ik ben van nature positief, kijk altijd naar de toekomst en wat er mogelijk is. Voor mij is een glas ook altijd driekwart vol. Ik zoek ook graag het randje op. Het is dan natuurlijk de kunst om niet van dat randje af te vallen.”
Gaat hij na maart helemaal verloren voor Gemeentebelangen en de Raalter gemeentepolitiek? Wagenmans slaakt een diepe zucht. “Laat ik zo zeggen, ik probeer dan mijn inbreng bij Gemeentebelangen echt te beperken. Andere mensen moeten de kans krijgen om zich te ontplooien. Ook zij zullen best fouten maken en daar van leren, net als ik.” En dat staat vrij vertaald voor: ‘Ze zijn bij GB nog niet helemaal van me af…’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.