Hans de Kort roept opnieuw op tot verbod landbouwgiffen op gemeentegronden

RAALTE – Hans de Kort heeft de Raalter gemeenteraad in een brief opnieuw opgeroepen om het gebruik van landbouwgiffen op verhuurde gemeentelijke gronden te verbieden. Het gaat hem vooral (“maar niet alleen”) om verdelgingsmiddelen op basis van neonicotinoïden en glyfosaat. Het is niet de eerste keer dat De Kort om zo’n verbod vraagt. “Telkens weer breng ik voor zo’n verzoek nieuwe argumenten en inzichten onder uw aandacht. Zo ook nu weer.”

De Kort heeft een artikel uit het Brabants Dagblad bij zijn brief gevoegd. “Het artikel besteedt uitvoerig aandacht aan een onderzoek dat neuroloog prof. dr. Bas Bloem van het Radboudumc heeft verricht naar de desastreuze gevolgen van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de land -en tuinbouw. Om nog maar te zwijgen over de stapeling van chemische verdelgingsmiddelen.”
Hij vervolgt: “Zoals gezegd is dit niet de eerste keer dat ik u verzoek om landbouwgiffen te verbieden op gronden die feitelijk eigendom zijn van de Raalter gemeenschap. Steeds weer, zoals ook de laatste keer per brief van 26 maart 2021, krijg ik geen inhoudelijk antwoord op de diverse verzoeken, noch op de argumenten die worden gestaafd in diverse onderzoeken waarnaar ik verwijs. U maakt zich ervan af met de onverschillige opmerking, ik citeer: ‘Er is geen meerderheid in de gemeenteraad voor het agenderen van dit onderwerp voor een raadsvergadering’.”
De Kort stelt dat voor zover hem bekend, niet alle raadsleden het daar mee eens zijn. “Ik kan me namelijk niet voorstellen dat de raadsleden van GroenLinks, Lokaal Alternatief, de PvdA en D66 de door u getoonde onverschilligheid in uw bovenvermelde reactie delen.”
Daarom stelt hij drie vragen aan de raad. Hij wil weten hoeveel leden van de agendacommissie nodig zijn om een brief van een inwoner op de raadsagenda geplaatst te krijgen. Verder vraagt hij waarom de raadsleden met het voorgestelde verbod niet bereid zijn om “een kleine bijdrage te leveren aan het verbeteren van het milieu, van de diversiteit en de leefbaarheid voor toekomstige generaties?” En tenslotte wil De Kort weten of de raad het met hem eens is dat er met het huidige beleid een ongelijk speelveld ontstaat doordat biologisch-dynamische huurders/pachters geen gebruik kunnen maken van gronden die hun voorgangers (“met uw toestemming”) hebben bespoten.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.