GroenLinks wil klimaatcrisis uitroepen in Olst-Wijhe

OLST/WIJHE – De fractie van GroenLinks wil op 24 januari een motie indienen waarbij de raad en het college van Olst-Wijhe worden gevraagd de klimaatcrisis uit te roepen. In veel gemeenten is dat reeds gebeurd.

De partij zet deze stap omdat ze zeer teleurgesteld is over de resultaten van de klimaatconferentie in Glasgow en het gebrek aan fundamenteel beleid door de gemeente. “In Glasgow kwam de wereld niet verder dan een plan om 4 gigaton CO2 minder uit te stoten, terwijl 32 gigaton benodigd is voor een veilige wereld die niet warmer wordt dan 1,5 graden. Dat is dus acht keer te weinig.”
Volgens GroenLinks tijd om de alarmbel te rinkelen en ook lokaal de consequenties daarvan te doorzien. “Het gevoel van urgentie zoals dat bestaat bij de coronacrisis ontbreekt totaal bij de klimaatcrisis”, constateert fractievoorzitter Ferdi Hummelink. “De overheid moet eindelijk eens dat gaan doen waarvoor ze in het leven is geroepen en dat is verantwoordelijkheid nemen, ook op lokaal niveau. Dat begint bij het eerlijk benoemen van hoe het is. Want uitgedrukt in economische schade en menselijke slachtoffers is de klimaatcrisis uiteindelijk vele malen groter dan corona.”
Inwoners die ook vinden dat er sprake is van een klimaatcrisis kunnen de oproep ondersteunen op actiesite-deventersalland.jimdofree.com. Tevens kan men daar ideeën achterlaten hoe de gemeente de klimaatcrisis kan bestrijden. De reacties zullen worden gepresenteerd in de gemeenteraad tijdens het indienen van de motie.

4 REACTIES

 1. De klimaatcrisis wil men uitroepen om de democratie buitenspel te zetten. Hou daar rekening mee, het is in een anti-democratisch voorstel bedoeld om particulieren en bedrijven zaken op te leggen die op democratische wijze nooit doorgang zouden vinden.

  • Ik tijden van crisis is een democratie niet handig. Dat blijkt telkens weer vooral doordat de burger alleen maar aan zichzelf en dus de korte termijn, denkt. Ergo de westerse burger heeft een strakkere hand nodig want zelf doen, eigen verantwoordelijkheid kan deze niet aan.

   • Als je als minderheid je zin (die nogal extremistisch is) wil doordrijven dan is democratie idd niet handig. Dan wil je jouw minderheidsstandpunt gewoon opdringen en afdwingen ongeacht wat de meerderheid daarvan vindt.

    Wil je als kiezer de democratie buitenspel zetten; kies dan GroenLinks en hoop dat het dan enkel bij klimaatzaken blijft.
    Hecht je als kiezer wel waarde aan democratie kies dan een van de andere partijen.

    • Nee ik bedoel dat ook voor ons (ja ik ook) gevaccineerden, maar eigenlijk ook de tijd voor de vaccinaties ook de democratie niet handig is. Toch altijd weer de grens opzoeken, toch ff snel (overbodig vaak) ergens heen draagt allemaal bij tot verspreiding.
     Ik vind dat met harde hand een extreme lockdown effectiever is dan dit gezwalk. Die harde hand ontbreekt en daarom smokkelt iedereen wel eens. En als iedereen een keertje smokkelt, betekent dat 17 miljoen keer een onnodig risico (hoe vreemd dat we er niet vanaf komen). Voor onze vrijheid is een strenge (echt strenge zoals in Azie) beter dan het gezwalk wat we hier hebben want dan heb je nadien ‘echte’ vrijheid terug.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.