Gijs Jonkman: van bezorger tot eigen baas

19-jarige Raaltenaar neemt vestiging van Ribs Company in zijn eigen dorp over

RAALTE – Het is het klassieke scenario van een spannend jongensboek. Beginnen als scholierenbijbaantje voor een zakcentje en vervolgens opklimmen tot de baas van het bedrijf. Voor Raaltenaar Gijs Jonkman (19) is het de prettige realiteit. Sinds vorige week is hij de trotse eigenaar van de Raalter vestiging van Ribs Company. Als franchisehouder gaat hij verder met een eigen naam: ‘Eten van Gijs’. “Ik geniet ervan als mensen genieten van het eten dat ik heb klaargemaakt.’’

Gijs is zoon van twee redelijke bekende Sallanders. Vader Eric maakte de nodige furore als opperhoofd van de Houthakkersroadshow, een man die je niet snel over het hoofd ziet. Op nationale televisie timmerde hij in diverse shows letterlijk aan de weg, hij zwom kilometers door het Overijssels kanaal voor een goed doel en kwam eveneens in het nieuws met zijn rigoureuze afslankplannen. Met een zogenaamde gastric bypass ging hij van 200 kilo naar 100. Moeder Carolien Jonkman, columniste van dit weekblad, bleef eveneens niet onopgemerkt. De voormalige docente had een succesvolle act als ‘Takkenwijf’, ontwikkelde zich als paranormaal therapeute, trok een vol Hoftheater met haar shows en heeft al jaren een eigen praktijk. Je zou denken: als die twee een kind hebben, dan is het vast een bijzonder kind. Gijs zelf schiet meteen in de lach. Bepaald doorsnee was zijn jeugd niet, beaamt hij. Als enige zoon van dit toch enigszins aparte ouderduo wandelde hij van evenement naar evenement. Ook werd het ondernemerschap hem met de paplepel ingegoten. Gijs moet een jaar of vijf zijn geweest toen hij op het idee kwam om kleurrijke tekeningen te maken en die vervolgens te verkopen. De handel verliep redelijk, maar een kunstenaar, nou nee, dat bleek hij niet echt. Sterker nog, vertelt de jeugdige Raaltenaar, hij had aanvankelijk geen flauw idee wat hij nu eens zou gaan doen in z’n leven. “Ik ben wel met een stuk of vijf opleidingen begonnen”, vertelt hij in zijn nieuwe bedrijf. “Het werd allemaal niks. Of eigenlijk: ik vond het niks. Om wat bij te verdienen, ben ik bij Ribs Company begonnen als bezorger. Zat toen natuurlijk nog op school. ’s Avonds heen en weer racen en mensen lekker eten bezorgen. Dat ging goed. Vervolgens word je keukenhulp en zo verder. Je gaat koken, dingen regelen. Ik kreeg er echt schik in. Eigenlijk ben ik er gewoon ingerold.’’

Supertrots

Onlangs kwam de Raalter vestiging vrij. De vorige franchisenemer deed een stapje terug en Gijs, alhoewel pas 19, kreeg met steun van zijn ouders de kans om de toko over te nemen. Hij onderging een extra opleiding in het hoofdkantoor in Apeldoorn van Ribs Company en staat inmiddels op eigen benen. Vader Eric is niet een beetje trots, hij is supertrots: “Ik heb twee keer een traantje weggepinkt in m’n leven. Toen Gijs geboren werd en toen we te horen kregen dat de overname gelukt was.’’
Gijs is inmiddels de enthousiaste eigenaar van een eigen bedrijf met de welluidende, oer-Hollandse naam ‘Eten van Gijs’, heeft zijn eigen bezorgauto met reclame en hoopt dat hij met zijn Ribs Company een vliegende start maakt. “Ik heb al drie supergoede recensies binnen. Beetje pech dat ik nu geen tijd meer heb voor voetbal (hij speelt bij SV Raalte en is hardcore fan van GA Eagles, red.), maar nu gaat mijn eigen zaak natuurlijk voor.’’

Piepje

Moeder Carolien verleent hand- en spandiensten en houdt de kwaliteit in de gaten. “Natuurlijk is het fastfood wat Gijs klaarmaakt. Maar iedereen weet dat ik altijd met voeding bezig ben, dus we gaan wel voor kwaliteit, veel vers en natuurlijk ook vegaproducten. Waar we kunnen, gaan we hem helpen.’’
Eric en Carolien hebben sterk het gevoel dat hun zoon zijn bestemming gevonden heeft. Gijs knikt instemmend. En daar klinkt weer een piepje van de computer via Thuisbezorgd.nl. Geen tijd meer voor een interview, hoogste tijd voor actie. Eric: “We gaan ervoor met z’n allen, ik denk dat Salland ons het gunt en door al dat gedoe met corona is er ook een markt.’’

Kader met raster: Ribs Company breidt snel uit

Ribs Company maakt een snelle groei door. Het van oorsprong Apeldoornse bedrijf heeft inmiddels acht vestigingen en werkt volgens de franchiseformule. Naast Apeldoorn en Raalte zijn er soortgelijke filialen in Arnhem, Zwolle, Deventer, Delft, Zoetermeer en Lochem. Het is de bedoeling om de komende jaren door te groeien met een verdere landelijke dekking. Klanten kunnen menu’s bestellen via de eigen site van Ribs Company of via Thuisbezorgd.nl. Het bedrijf van Gijs Jonkman is gevestigd aan de Zompstraat op industrieterrein De Zegge.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.