Gerlant: De commotie rond De Productie

Het is best sneu, de commotie die ontstaan is rond het Raalter sociale werkvoorzieningenbedrijf de Productie. Even terug naar af. Een jaar of acht geleden bedacht de landelijke overheid de zogenaamde decentralisatie. Zorgtaken in het sociale domein waren te duur, onoverzichtelijk en fraudegevoelig geworden en werden met veel minder geld bij de lokale overheden neergelegd. Die zouden dat met veel minder bureaucratie beter lokaal kunnen regelen.

Gemeenten pakten dat voortvarend op. Lokale bestuurders voelden zich verantwoordelijk en gingen er naar eer en geweten helemaal op los. Zo ook in Raalte. Ondertussen weten we allemaal dat die bezuinigingsmaatregelen vanuit Den Haag een brug te ver waren, denk aan de vele gemeenten om ons heen, waar bezuinigingen aan de orde van de dag zijn met soms schrijnende voorbeelden of acties tot gevolg. Denk bijvoorbeeld aan wethouder Hans Olthof die vorig zomer kopje onder ging in de IJssel om de regering duidelijk te maken dat het water Olst-Wijhe aan de lippen stond.
In Raalte was het toenmalig CDA wethouder Gosse Hiemstra die wel ideeën had hoe dit alles op te tuigen. Gosse had toen net de privatisering van het sportbedrijf en een nieuw Tijenraan erdoorheen gejast en begon voortvarend en dat moet gezegd: met de beste intenties. Wat we ook niet vergeten mogen, is dat er ook in die tijd al onrust omtrent de sociale werkvoorziening was. Verkiezingen met een politieke stoelendans zorgden ervoor dat een paar jaar later zijn CDA-collega Jacques van Loevezijn de raad om toestemming vroeg om de sociale werkvoorziening uit de samenwerkingsverbanden met andere gemeenten te mogen halen om het zelf te mogen doen. Opnieuw onrust in de media en in de doelgroep. Wat ik mij van die avond vooral herinner, waren de door de raad breed uitgedragen zorgen omtrent deze mensen, de ontstane onrust, vragen omtrent de manier waarop, vrij vertaald: er een kerstboom werd opgetuigd met stichtingen en werk BV’s. Maar ook dat niemand het beter wist in te vullen en de raad van links naar rechts uitdroeg dat het klotekeuzes waren, waar niemand om vroeg.

Zure appel

Het proces wat dan volgt, is er een met de beste intenties. De wethouder gaat voortvarend aan de bak. Ambtenaren worden aangetrokken, schoffels en busjes worden gekocht en op een paar kleine incidenten na begint de trein te denderen waarbij de gemeente uiteindelijk haar eigen detacheringsbureau heeft, niet alleen voor haar eigen groenvoorziening, maar ook voor andere bedrijven en instellingen. Politiek bestuurlijk is er nog wel een zure appel. Namelijk dat wethouder Van Loevezijn samen met collega wethouder Frank Niens van GB uit de toenmalige coalitie het bestuur vormt van de stichting die boven de werk BV hangt met de idiote naam De Productie. Sociale werkvoorziening draait om alles behalve productie, heb ik die avond vanuit de brede raad voor dit medium opgetekend.
De commotie die nu ontstaan is, draait om verschil van inzicht over de te varen koers van De Productie en het niet verder willen met de directeur. Inhoudelijk wil ik daar verre van blijven, wetende dat elke scheet die media laat voor slapeloze nachten bij de doelgroep zorgt.

Circus

Politiek gezien was de situatie, zeker nu er weer verkiezingen met de bijbehorende stoelendans aankomen, onwenselijk, dus de wethouders traden af en op hun plek kwamen drie ambtenaren, in dienst van de gemeente. Daarbij werd een ongemakkelijke situatie gecreëerd voor pers en columnisten: hoe hier nu mee om te gaan. De ongeschreven regel is dat een wethouder politiek verantwoordelijk is voor wat een ambtenaar doet of laat, maar in dit geval is het lastig spiegelen. Mag of moet de pers nu oordelen over het persoonlijk functioneren van de ambtenaren als bestuurders?
Met de kennis van nu terugkijkend, is het heel makkelijk oordelen, maar de privatisering van het Sportbedrijf en de nieuwbouw van Tijenraan waren niet helemaal de verwachte successen. Bij de exploitatie moest nog niet zo lang geleden een hele bak extra geld. Het is weliswaar verpakt in een lening en het college gelooft er heilig in dat dit ooit terug wordt betaald, u en ik weten wel beter. Het is een blijft een sociale voorziening en daar moet dan ook gewoon gemeenschapsgeld bij. Wat voor een circus of werkvorm je er ook omheen hangt. Dat zelfde geldt ook voor de sociale werkvoorziening. Het draait ook daar uiteindelijk om geld en politiek die daar niet op wil worden afgerekend en aan het goochelen is.
De situatie die er nu ligt is op vele fronten onfris. Nogmaals, ik ben ervan overtuigd dat het niet met verkeerde intenties is gedaan, hooguit met verkeerde competenties van de uitvoerend wethouder(s).

Vastspijkeren

De raad zou maandagavond in het geheim worden bijgepraat. Dat ging uiteindelijk niet door. En gelukkig maar. Geheim, waarvoor? Om de onrust in de doelgroep verder te voeren? Of zou transparantie misschien beter zijn? Hoe je het ook wendt of keert, er zijn fouten gemaakt in iets wat voor iedereen een leerproces was behalve voor de medewerkers van De Productie. Zij gaan er nooit aan wennen dat politici en ambtenaren werken met cijfertjes, statistieken en nummertjes en een keer in de vier jaar een stoelendans beginnen, waarbij zij het gevoel hebben dat maar zo ineens hun stoel kan worden weggehaald.
Ik hoop dat de raad zich opnieuw over zichzelf en haar politieke beslommeringen heen kan zetten. Geef die mensen een bestuur uit het midden van de Sallandse samenleving. Bijvoorbeeld met een ondernemer en iemand uit de sociale sector, maar ook iemand met ervaring op de werkvloer en de kunst om zich in te leven in de behoeftes van onze medemensen/werkers. Laat die personen met een nieuwe directeur en het college achter de schermen om het beleid vechten. Maar ook de stoelen vastspijkeren van hen die niet om dit circus gevraagd hebben, maar voor hun inzet wel een goede nachtrust verdiend hebben.

Gerlant@regiobode.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.