Geringe stijging lastendruk woningeigenaren in Olst-Wijhe; kleine verlaging huurders

OLST/WIJHE – De lastendruk voor inwoners van de gemeente Olst-Wijhe met een eigen woning stijgt volgend jaar gemiddeld met 0,17 procent. Voor inwoners die huren daalt de lastendruk met 0,11 procent.

Dit blijkt uit het voorstel over de lokale belastingtarieven dat het college van B&W van Olst-Wijhe voorlegt aan de gemeenteraad. De gemeenteraad neemt het definitieve besluit over de hoogte van de tarieven van onder meer de OZB en de rioolheffing in zijn vergadering van 20 december. Al eerder stelde de gemeenteraad de tarieven van de afvalstoffenheffing en toeristenbelasting vast.
De lokale belastingen en leges vormen een belangrijk onderdeel van de ‘eigen’ inkomsten van de gemeente. Op een totale begroting voor 2022 van 48,1 miljoen euro wordt een bedrag van 9,2 miljoen euro verkregen uit de lokale heffingen en leges. Hierbij gaat het om OZB, afvalstoffenheffing, rioolheffing, begraafrechten, leges (voor bijvoorbeeld paspoorten, rijbewijzen en vergunningen) en toeristenbelasting.
Om de gemiddelde woonlasten te berekenen is de gemeente uitgegaan van de gemiddelde WOZ-waarde van een woning voor 2022 van 315.000 euro (2021: 280.000 euro). De OZB gaat gemiddeld van 456,96 naar 458,96. Gemiddeld 2 euro erbij dus. Voor de afvalstoffenheffing gaat de gemeente uit van het basistarief van 198,24 euro (2021: 192 euro). De kosten voor riolering komen op 225 euro (2021: 231,72 euro).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.