Eerste grond verworven voor kavelruil Wijhe-Laag Zuthem

RAALTE/WIJHE/LAAG ZUTHEM – De eerste overeenkomst voor grondinbreng binnen het kavelruilproject Wijhe-Laag Zuthem is een feit. Het gaat om in totaal zo’n 2 hectare. Doel van het project is om 125 hectare grond vrijwillig te ruilen om te komen tot een verbeterde landbouwstructuur in het gebied.

Eerder kwamen vanuit het gebied signalen binnen bij LTO dat er behoefte is aan het verbeteren van de verkaveling. Dit komt onder meer voort uit de wens om te kunnen (blijven) beweiden, om grondgebonden te blijven of om meer akkerbouwgrond in eigendom te krijgen. Ook speelt de wens om de afstand tussen percelen te verkleinen een grote rol. Daarnaast worden er in het kavelruilproces ook andere (beleids)opgaven voor water, milieu, verkeersveiligheid, biodiversiteit en leefbaarheid meegenomen.
In de zomer hebben ruim vijftig inventarisatiegesprekken plaatsgevonden. In de gesprekken hebben zich vooral grondeigenaren gemeld die hun bedrijf willen voortzetten. Momenteel voert kavelruilcoördinator Cor Bosch vervolggesprekken met geïnteresseerden. “Om tot goede ruilplannen te komen en de verkaveling in het gebied te verbeteren is het belangrijk om voldoende ruilgrond beschikbaar te hebben. Dit draagt ook bij aan het kunnen realiseren van andere opgaven, zoals voor water.”

Oproep

Grondeigenaren in de buurt van Wijhe/Laag Zuthem kunnen zich nog steeds aanmelden voor deelname aan de kavelruil. Ook wanneer ze zelf niet direct ruilmogelijkheden zien. Mail daarvoor naar kavelruilwlz@pratensis.nl. Op basis van gesprekken met andere grondeigenaren kunnen er nieuwe ruilmogelijkheden ontstaan die ze zelf niet voor ogen hadden. Grond verkopen kan ook via kavelruil. De verkoper ontvangt een marktconforme prijs voor zijn/haar perceel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.