Dorpen van Morgen en gemeente Dalfsen aan de slag met gezamenlijk energiebedrijf

DALFSEN – Op dinsdag 14 december is door Dorpen van Morgen en gemeente Dalfsen een intentieovereenkomst ondertekend voor de oprichting van een gezamenlijk energiebedrijf. De ondertekening vond plaats op het zonnedak van het gemeentehuis in Dalfsen. Het doel is om gezamenlijk meer energieprojecten te realiseren, zoals zonnedaken, zonneparken en windmolens.

Met deze intentieovereenkomst is het energiebedrijf nog geen feit. De komende jaren worden projecten gezamenlijk verkend en afgewogen. Zodra een geschikt project is gevonden, kan het gezamenlijk bedrijf verder worden opgericht. Wat is dan de bedoeling? Stel dat een bedrijf ergens in de gemeente een groot dak heeft, maar geen grote energievraag. Via het energiebedrijf kan dan het hele dak worden vol gelegd met zonnepanelen. Inwoners kunnen daar een deel van kopen om zo van de opbrengsten te profiteren. Om dit te organiseren en te beheren is tijd, kennis en geld nodig. Het gezamenlijk energiebedrijf kan dit professioneel organiseren zonder teveel beroep te doen op vrijwilligers. Het is ook de bedoeling om zonneparken en windmolens op die manier te realiseren. Dit dan, zo stelt de gemeente: “Met zorgvuldige afstemming tussen de eigenaar en de buurt, met respect voor de natuur en het landschap en maximale opbrengsten voor de gemeenschap.”

‘Belangrijke stap’

Kersverse voorzitter van vereniging Groen gebogen Martijn Oosting licht de samenwerking verder toe: “Deze ondertekening is een belangrijke stap voor de energietransitie in onze gemeente. In elk dorp in de gemeente Dalfsen houdt een vereniging, stichting of coöperatie zich bezig met het thema duurzaamheid. Wij noemen dit de Dorpen van Morgen. Vanuit deze groep zijn een groot aantal vrijwilligers betrokken. Zij bieden hun kennis en kunde aan bij grote en kleine projecten. We hebben gemerkt dat het bij sommige projecten verstandig is om samen te werken”.
Wethouder Andre Schuurman vult aan: ”De energietransitie komt steeds meer op gang en er zullen nog veel projecten volgen. Onze inwoners willen mee kunnen doen. De gemeenteraad heeft opdracht gegeven om manieren te bedenken om naast de lasten ook de lusten zoveel mogelijk lokaal te houden. Een gezamenlijk energiebedrijf kan dan een goede optie zijn.”

Op de foto wethouder André Schuurman (links) en Martijn Oosting, voorzitter van vereniging Groen gebogen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.