Dik 15.000 tegels gewipt en 4.480 bomen geplant tijdens Groen Samen Doen-weken

RAALTE – Het najaar stond bij de gemeente Raalte in het teken van de Groen Samen Doen-weken. Met verschillende acties werden alle inwoners gestimuleerd om tegels uit de tuin te halen en er planten, bomen of struiken voor in de plaats te zetten. Met groot succes, zo stelt de gemeente. In totaal werden er meer dan 15.000 tegels gewipt en 4.480 bomen en struiken in de grond gezet.

De Groen Samen Doen-weken vonden plaats van 16 oktober tot en met 13 november. Door een samenwerking met lokale groenondernemers kreeg de actie handen en voeten. Inwoners konden een gratis boom of struik ophalen bij GroenRijk Raalte, Zuid Oost Salland in Heeten en Welkoop Heino en Raalte. De bomen werden geleverd door de lokale groothandel Olaf Nijenkamp. Nieuwsgierig waar alle bomen en struiken in Raalte zijn geplant? Check de kaart op staging2.raalte.nl/groensamendoen.
Ook Hoogeboom Raalte droeg een steentje bij. Inwoners konden hun gewipte tegels daar gratis storten of laten ophalen door de tegelophaalservice. Gert Hoogeboom: “We hebben nog nooit zoveel tegels en klinkers in korte tijd bij ons binnengekregen. Alle gewipte tegels worden hergebruikt in nieuwe producten die we ook weer binnen de gemeente Raalte gaan gebruiken. Hiervoor zijn we mooie plannen aan het maken.”
Een ander onderdeel van de actieweken was de Groene Fotowedstrijd. Winnaar zijn Herman Harms en Astrid Paalman. Herman legde afgelopen najaar een groen dak aan en de twee maakten daar een collage van. Wethouder Jacques van Loevezijn bracht hen een bezoek om hen te feliciteren en een tuinbon te overhandigen.

Klimaatsubsidie

Meer groen, minder tegels en regenwateroplossingen blijven ook na de actieweken onverminderd belangrijk. Deze aanpassingen maken de gemeente Raalte steeds beter bestand tegen het veranderende klimaat en de kans op wateroverlast, extreme droogte en hitte neemt hierdoor af. Daarom is er vanaf januari 2022 een klimaatsubsidie beschikbaar voor inwoners van Raalte. Voor het planten van een boom, afkoppeling van de regenpijp, aanleg van een groen dak, infiltratiekratten of een regenwatervijver en nog vele andere groene maatregelen kan een geldbedrag worden aangevraagd. Houd de website en social mediakanalen van de gemeente Raalte hiervoor in de gaten. Naast subsidie voor inwoners is de gemeente Raalte ook partnergemeente groene schoolpleinen. Per school stelt de gemeente 5.000 euro beschikbaar om een groen schoolplein te realiseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.