College Olst-Wijhe wil eerder besluiten over Voorzieningenhart Wesepe

OLST/WIJHE – Het college van B&W van Olst-Wijhe stelt de gemeenteraad voor om de besluitvorming over het Voorzieningenhart Wesepe al in 2025 plaats te laten vinden en dan ook al budget vrij te maken voor verdere planvorming en realisatie. Daarmee is er eerder budgettaire zekerheid voor het plan en kan onmiddellijk daarna met de planvorming en realisatie gestart worden. Het voorstel wordt in januari 2022 besproken in de gemeenteraad.

Een stuurgroep bestaande uit inwoners van Wesepe en de gemeente heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om een zogenaamd voorzieningenhart te realiseren. Dit betekent dat er één centrale plek komt voor onderwijs, sport én ontmoeting. Uit onderzoek bleek dat een voorzieningenhart in Wesepe zeer gewenst is. Volgens het college kon echter door de financiële situatie van de gemeente pas in 2030 sprake zijn van realisatie van het voorzieningenhart. In de periode tot die realisatie zijn gemeente en onderwijsorganisatie De Mare bereid om te investeren in gymzaal De Nieuwe Coers, zalencentrum Het Wapen van Wesepe en de A. Bosschool.
Op 26 augustus 2021 bracht de raad een werkbezoek aan Wesepe. Tijdens deze beeldvormende raadsbijeenkomst sprak de stuurgroep haar grote teleurstelling uit dat het college van burgemeester en wethouders de raad had voorgesteld om de realisatie van het Voorzieningenhart Wesepe met tien jaar vooruit te schuiven. Op basis van de gesprekken die hierna zijn gevoerd met onder andere de stuurgroep, De Mare, Sportclub Wesepe, het bestuur van het Wapen van Wesepe, de fractievoorzitters en het college gaat het college van B&W de gemeenteraad een nieuw voorstel doen. Daarin stelt het college voor om eerder, dus al in 2025, te besluiten over de plannen; dat de plannen bij de financiële afweging vallen onder ‘gewenst beleid met hoge prioriteit’ en dat er al in 2025 budget wordt vrijgemaakt voor de planvorming en realisatie. De oplevering van het Voorzieningenhart Wesepe kan dan plaatsvinden in 2028-2029, onder voorbehoud van bezwaar- en beroepsprocedures.

Stuurgroep

De onderzoeken en initiatieven voor het Voorzieningenhart Wesepe werden begeleid door een breed samengestelde stuurgroep. Deze bestaat uit diverse vertegenwoordigers van organisaties die actief zijn Wesepe, te weten: Stichting Zalencentrum Wesepe, Sportclub Wesepe, Protestantse gemeente Wesepe, Plaatselijk Belang Wesepe, KOOS, Stichting De Mare en de gemeente Olst-Wijhe. Nadat de gemeenteraad in januari 2022 een besluit heeft genomen gaat de gemeente samen met de stuurgroep Voorzieningenhart Wesepe het gelopen proces evalueren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.