College Olst-Wijhe: ‘Geen mogelijkheden voor budget tegemoetkoming energiekosten’

OLST/WIJHE – Volgens het college van B&W van Olst-Wijhe zijn er op dit moment geen mogelijkheden om naast de landelijke compensatie van het Rijk budget vrij te maken om huishoudens die als gevolg van de stijgende energiekosten met ‘energiearmoede’ kampen tegemoet te komen. Dat stelt het college naar aanleiding van schriftelijke vragen van de PvdA over zo’n tegemoetkoming.

De PvdA maakt zich grote zorgen om inwoners van de gemeente Olst-Wijhe die in armoede leven. Zeker nu de gas- en energieprijzen flink stijgen. “Er is een daadwerkelijke kans dat huishoudens hun huis niet meer warm kunnen houden”, zo laat de PvdA weten. Het college zegt de zorgen te delen, maar ziet dus geen rol voor de gemeente weggelegd: “Ten eerste zijn de stijgende energiekosten het gevolg van landelijk beleid en ten tweede is bij de heroverwegingen geconstateerd dat we structureel al meer uitgeven aan het Minimabeleid dan het begrote budget.”
De PvdA schreef naar aanleiding van de uitkomsten van het TNO rapport over energiearmoede en de zorgen rondom de stijgende energieprijzen het volgende aan het college: “Meer dan een half miljoen huishoudens leven in energiearmoede. Zij hebben een hoge energierekening, meestal een slecht geïsoleerd huis en een laag inkomen. Het onderzoek van TNO baseert zich op gegevens uit 2019. TNO verwacht dat de energietransitie op lange termijn goedkoper zal uitpakken voor huishoudens, maar dan hebben we het over tientallen jaren. De komende jaren zullen de kosten eerder stijgen en dat is funest voor mensen, die nu al moeite hebben om rond te komen. In dit het rapport (TNO, 2021) staat de gemeente Olst-Wijhe gelukkig niet in de top 20 van gemeenten met de meeste energiearmoede. Dat betekent niet dat energiearmoede niet zou kunnen bestaan in onze gemeente.”

Melden

Het college van B&W stelt geen zicht te hebben op het precieze aantal huishoudens dat kampt met problemen als gevolg van de stijgende gas- en energieprijzen. “Als wij in gesprekken met onze inwoners signaleren dat er financiële problemen zijn dan bekijken wij de mogelijkheden voor schuldhulpverlening en daarnaast toetsen we of er wellicht gebruik gemaakt kan worden van de regelingen in het kader van het Minimabeleid. Inwoners kunnen zich zelf bij ons melden als zij financiële problemen hebben, maar ze worden bijvoorbeeld ook door Financiën de Baas naar ons doorverwezen.”

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.