College achter plannen woningen en landgoed bij Hondemotsweg

Twaalf huizen en beheerderswoning voor sloop agrarische bebouwing Straathof en Nieuwe Deventerweg

RAALTE – Het Raalter college van B&W wil meewerken aan de plannen van de eigenaar van de voormalige agrarische locaties aan de Nijverdalseweg 13 in Mariënheem (eerder Straathof) en de Nieuwe Deventerweg 4 in Raalte. Het is de bedoeling om op beide locaties alle voormalige agrarische gebouwen te slopen (in totaal bijna 12.500 vierkante meter) en er twaalf rood-voor-roodwoningen voor terug te bouwen: vier op het erf in Raalte en de rest langs de Hondemotsweg op gronden die horen bij het Raalter bedrijf.

Bovendien is het de bedoeling om de grond die hoort bij het Raalter bedrijf (vijftien hectare in totaal) landschappelijk te herstellen en om houtwallen te versterken en/of opnieuw aan te brengen en meer ruimte te maken voor groen en water (sloten). De eigenaar wil de grond een landgoedstatus geven. Daar hoort dan ook een beheerderswoning bij (dit dus naast de twaalf rood-voor-roodwoningen). Aanvankelijk waren er ook ideeën voor een zonneveld, maar dat is niet meer aan de orde. Ook eerdere ideeën om op de locatie in Mariënheem woningen neer te zetten, zijn gesneuveld. De nabijheid van de N35 en een geitenhouderij gooide roet in het eten. Wel wordt daar de boerderij in ere hersteld en het erf landschappelijk ingepast.
Het college van B&W is positief over de plannen. Er wordt flink wat leegstaande agrarische bebouwing gesloopt en het stoppen van de varkenshouderij in Mariënheem heeft volgens de gemeente zeer gunstige gevolgen voor de leefbaarheid van Mariënheem en een positieve invloed op de stikstofdepositie op het Boetelerveld. Daarnaast is het de bedoeling om de huidige ontsluiting van het erf in Raalte te verleggen naar de Hondemotsweg. Daardoor kunnen de huidige drie aantakkingen op de N348 verdwijnen. Dat scheelt de gemeente weer kosten bij de aanleg van de nieuwe tunnel onder de N348. Ook kunnen door de plannen de zonnepanelen op het terrein van de RWZI landschappelijk worden ingepast.

Kritiek

De eigenaar heeft de stikstofrechten die vrijkomen ter overname aangeboden aan de provincie. Die is bezig met de nadere bestudering van het aanbod. De meeste omwonenden in Raalte kunnen zich volgens de gemeente verenigen met de plannen. Wel is er kritiek op het aantal woningen en zijn er zorgen over de hoeveelheid verkeer op de Hondemotsweg. De provincie heeft meegekeken bij de plannen en is positief. Dat laatste geldt ook voor Het Oversticht.
De initiatiefnemer kan nu verder met de plannen. Zo moeten de bestemmingsplannen worden herzien. Als die ter inzage hebben gelegen, moet de gemeenteraad nog een oordeel vellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.