Carolien Jonkman: De donkere dagen voor Kerst

Zo rond kerstmis naderen we het punt waarop de zon het verste weg staat van het noordelijk halfrond en er dus veel minder zonuren zijn. Daarna gaan we weer naar meer zonuren per dag.

Dus natuurlijk zijn de dagen rond Kerstmis donker. En denken we bij donker aan somber, onheil, aan niet aantrekkelijk zijn. Maar we hebben daar met zijn allen wat op gevonden. Wanneer het helder licht is vallen er geen lichtpuntjes op. Nu is het natuurlijk niet zo dat je daarom juist wenst dat het donker is. Maar we versieren ons huis en onze tuin met lichtjes en maken een sfeer van gezelligheid. De donkere dagen geven ons dus ook mooi de kans om licht te zien. “Het was zo donker dat ik alleen maar lichtpuntjes zag” (Loesje).

Ik weet niet hoe jij erbij zit, zo in deze donkere dagen. Misschien verheug je je op de kersttijd, niks hoeven, uitrusten en uitslapen of heb je last van de kerstblues. Word je kerst anders door de nieuwe maatregelen of begint je zoon een thuisbezorgd? Word je gallisch door het gedrag van de ongevaccineerden of juist van de geprikten? Het kan ook dat je liefjes niet ziet door omstandigheden en dat kan in de kerstperiode nog heftiger binnen komen. Misschien is er de afgelopen tijd veel gebeurd, heb jij of hebben liefjes nare dingen meegemaakt, nare diagnoses gekregen. De confrontatie met (ernstige) ziektes en de mogelijk eindigheid van het leven zet alles in een ander gezichtspunt.

Alles wat je tot nu toe belangrijk vond, of waar je van baalde, al die zaken doen er ineens veel minder toe. Zo beseft een mevrouw na het overlijden van haar hond dat ze echt de uitvaartcursus gaat doen om mensen te mogen begeleiden. We beseffen hoe belangrijk het is om van het leven te genieten. Niet uit te stellen. Niet te denken: ‘Stráks, dan ga ik…’, of ‘als ik met pensioen ben’, of na dit of na dat. Het leven is nú, en híer. En álles wat je wilt, wat je belangrijk vindt, moet je nu doen. Nú tegen je oude vader zeggen dat je van hem houdt. Nú die collega complimenteren omdat ie altijd de moed erin weet te houden. Nú iemand een aardig mailtje sturen, of iemand een hart onder de riem steken. Niet uitstellen, niet afstellen. Een beetje aardig zijn voor elkaar. Lichtpuntjes maken.

Vind je lichtpuntjes. Wil je meer lichtpuntjes vinden, reageer gerust; info@carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.