‘Als de raad akkoord gaat, is dit concreet genoeg’

Stuurgroep berust in besluitvorming over clustering van voorzieningen in Wesepe in 2025

WESEPE – “We moeten realistisch zijn, dit is voor nu het maximaal haalbare.” Dat zegt Henk Willink, lid van de stuurgroep Voorzieningenhart Wesepe, over het recente voorstel van het college van B&W van Olst-Wijhe om de besluitvorming over de clustering van de voorzieningen in Wesepe in 2025 plaats te laten vinden. Dan gaat het om het (deels) integreren van diverse voorzieningen in het dorpshart van Wesepe: de school, de spelzaal, de kerk en het Wapen van Wesepe. Niet per se op één locatie, maar wel in één plangebied in het dorpshart.

De stuurgroep berust in het besluit. Het aanvankelijke doel was namelijk om dit jaar al het groene licht voor de uitvoering van de plannen te krijgen. Het college zag echter te weinig voordelen en vond de plannen ook met het oog op de bezuinigingen te duur, zo werd in augustus dit jaar naar buiten gebracht. Het college stelde zelfs voor de besluitvorming naar 2031 te verzetten. Maar gesprekken met het college en de raad zorgden ervoor dat nu wordt ingezet op 2025. Als de raad er in januari mee akkoord gaat tenminste. Als dat gebeurt kan het voorzieningenhart volgens het college in 2028/2029 een feit zijn.
De stuurgroep bestaat uit vertegenwoordigers van diverse organisaties die actief zijn Wesepe, te weten: Stichting Zalencentrum Wesepe, Sportclub Wesepe, Protestantse gemeente Wesepe, Plaatselijk Belang Wesepe, KOOS, Stichting De Mare en de gemeente Olst-Wijhe. Naast Henk (PB Wesepe) zijn ook Arnold Nijland (Stichting Zalencentrum Wesepe die gaat over het Wapen van Wesepe) en Erik Trompert (PB) online aangeschoven.
Arnold vertelt over de voorgeschiedenis: “In 2009 kwam het Wapen van Wesepe leeg te staan. We stelden vanuit het dorp de gemeente voor om het aan te kopen om zo de dorpshuisfunctie veilig te stellen en te voorkomen dat verenigingen op straat kwamen te staan. Dat leidde in 2011 tot een convenant met de gemeente om meerdere voorzieningen per 2021 te clusteren. De gymzaal en de school waren toen beide nog in redelijke staat, maar tien jaar later zou er wel vernieuwing nodig zijn. We kregen geld om tien jaar verder te kunnen met het zalencentrum. Dat leidde in 2011 ook tot de oprichting van Stichting Zalencentrum Wesepe op initiatief van PB. De gemeente zou zorgen voor de buitenkant van het gebouw, wij als stichtingsbestuur voor de binnenkant. Wel met als voorwaarde dat de verenigingen naar binnen zouden mogen tegen maatschappelijke tarieven.”

Kerk

De stichting vond een commerciële uitbater en kon vervolgens jaren vooruit. Zo rond 2017/2018 werd de stuurgroep opgericht. Die ging de mogelijkheden voor de clustering onderzoeken. Ook de kerk sloot zich aan. Want ook in Wesepe zijn er zorgen over de toekomst van het kerkgebouw. Arnold: “Maar hoe geef je dat dan vorm? Daar hebben we meerdere ideeën voor ontwikkeld. Misschien dat de school wel naar de kerk kon. Of deels in nieuwbouw tegen het Wapen van Wesepe aan. Of juist de spelzaal daarnaartoe. Het werd wel snel duidelijk dat de combinatie kroeg/school lastig is. Maar de combinatie kroeg/spelzaal kan wel.” Erik: “Of misschien iets nieuws bouwen. Die kanten zaten we op te denken. Er waren meerdere mogelijkheden. Maar voordat we alles concreet konden maken, kregen we te horen dat er geen geld was.”

Verwachtingen

Want in augustus van dit jaar maakte het college dus bekend de plannen op de lange baan te willen schuiven en in elk geval te willen wachten tot 2031. Dat kwam hard aan in Wesepe. De gemeente had de plannen ook nog eens op 4 tot 5 miljoen becijferd. Volgens de stuurgroep kon het voor minder. Erik: “Daar hadden we ook wel berekeningen voor. Maar als we het voor 3 miljoen hadden kunnen realiseren, had de gemeente het ook nooit gedaan, denk ik.” Henk: “Het was de bedoeling om in 2021 te investeren. Dat was geen keiharde toezegging van de gemeente, maar het schiep wel verwachtingen. Gedurende het proces, na 2 tot 2,5 jaar werd wel duidelijk dat er weinig of geen geld was, maar in het begin hebben we dat nooit gemerkt. En dan heb je dus 3,5 jaar keihard gewerkt…”
Later in augustus volgde een gesprek met het college. Henk: “Dat konden we zeer waarderen. In alle openheid en kwetsbaarheid hebben we onze mening gegeven. Later hadden we nog een gesprek met alleen de raad.” Enkele weken geleden ging het college overstag. Met een aangepast voorstel: besluitvorming in 2025. Henk: “We weten nu wat beter waar we aan toe zijn. Als de raad tenminste akkoord gaat. Maar als dat gebeurt, is dit concreet genoeg.”

Schouders eronder

Arnold: “Ik vind dan wel dat de gemeente dit allemaal eerder had kunnen communiceren, maar daar tegenover staat ook dat we nu wel geld krijgen om het Wapen van Wesepe aan te pakken. We zijn nu bezig met de vernieuwing van de kroeg.” Henk: “Maar dan praat je wel over budgetten die veelal jaren geleden al zijn toegezegd.”
Voorlopig doen ze niks meer. Het wachten is op de uitspraak van de raad. En daarna pakken ze de plannen te zijner tijd wel weer op. Henk: “Tegen de raad en het college hebben we gezegd dat we eerst concrete afspraken willen. En een concreet budget. Dan kunnen we verder. En dan zullen we met heel Wesepe ook de schouders eronder zetten, geloof me.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.