25.000 euro voor drie kerken voor uitwerking plannen toekomst

ZWOLLE – De lokale initiatieven achter de H. Marcellinus kerk in Broekland, de H. Plechelmuskerk in Deurningen en de H.H. Simon en Judas kerk uit Reutum hebben de provinciale prijsvraag ‘Kerkdorp in Beweging’ gewonnen. Ze hebben allemaal 25.000 euro gekregen voor de verdere uitwerking van de plannen voor de toekomst van hun kerkgebouwen.

Gedeputeerde Roy de Witte: “Er is veel emotie mee gemoeid. Ieder kerkgebouw heeft een uniek karakter en speelt een rol in veel dorpsverhalen, tradities en rituelen. Tussen nu en 2025 worden naar verwachting tientallen kerken aan de eredienst onttrokken. Maar bewoners willen hun kerkgebouw -vaak de centrale plek in het dorp- niet opgeven. Door deze prijsvraag hebben wij goed inzicht gekregen in de ideeën die er leven om ontmoeting te blijven stimuleren waardoor het kerkgebouw van betekenis blijft voor de gemeenschap. Ik ben echt verrast door de creativiteit en de manier waarop bewoners van het dorp willen samenwerken om het voor elkaar te krijgen. Dat draagvlak heb je ook nodig om er een succes van te maken. Want het geldbedrag is een mooi begin, maar het zijn vooral de betrokken mensen die er tijd en energie in steken.”

Aandacht

Met de prijsvraag geeft de provincie drie veelbelovende plannen een goede start. “Maar ook de andere ideeën kunnen blijven rekenen op onze aandacht”, belooft De Witte. “Wat we uit de oogst van deze prijsvraag meenemen, is dat de aard, de fase en de snelheid van de plannen per dorp verschillen. Belangrijke input voor ons beleid. We gaan dat in 2022 verder inventariseren en blijven daarbij in contact met alle ingediende ideeën en met anderen die nog plannen aan het maken zijn. We willen ondersteunen waar we kunnen. Dat gebeurt wellicht met adviezen op maat, verbinden aan het juiste netwerk of met een nieuwe regeling. We gaan het onderzoeken!”
In totaal werden er vijftien plannen bij de provincie ingediend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.