‘Willie Nelson speelt net als Bökkers mannen-met-baardenmuziek’

Erik Neimeijer solo de theaters in met eerbetoon aan zijn held: ‘Met zijn, maar ook mijn verhaal’

RAALTE/HELLENDOORN – “Best spannend”, zegt Erik Neimeijer zelf over zijn eerste soloprogramma: ‘A Sincere Tribute To Willie Nelson’, waarmee hij binnenkort de theaters in gaat. Op zaterdag 6 november is de première in het Hoftheater in Raalte. Ja, de oud-gitarist van Bökkers heeft al eerder aan de theaters geroken (met concertprogramma’s met Corné van Woerdekom en Diana Bentoh), maar nu staat hij er in zijn eentje en dat is voor hem nieuw. “Met het verhaal van Willie Nelson, maar ook mijn verhaal. Want die twee verhalen hebben raakvlakken.”

Willie Nelson (88) is een bekende singer/songwriter uit de Amerikaanse countrywereld. Een wereld die nogal conservatief is. Maar tegelijkertijd is Nelson bijvoorbeeld ook een enthousiast marihuana-ambassadeur. Het zijn naast zijn muziek dat soort tegenstellingen in het leven van Nelson, die Erik aanspreken. “Hij begon als keurige songwriter in Nashville. Netjes in het pak. Hij schreef nummers voor bijvoorbeeld Elvis, Patsy Cline en BB King. Wereldhits ook. Maar als soloartiest had hij eerst weinig succes. Velen vonden zijn stemgeluid te nasaal. Maar toen liet hij zijn haar groeien en begon hij jointjes te roken. Samen met Waylon Jennings stond hij aan de basis van de outlaw-country (een subgenre van de country waarbij de teksten vaak handelen over criminaliteit en tegencultuur, gespeeld door artiesten die zich aan de strenge dogma’s van de Nashville-country wilden ontworstelen, red.). En toen kreeg hij succes. Wat dat betreft heeft zijn muziek raakvlakken met die van Bökkers. Zingen over bier en drugs. Nelson bracht daarmee rednecks en hippies, rechts en links, samen. Je ziet dat nog steeds. Ook op Facebook. Nelson is heel links en onder zijn postings zie je enorme discussies.”

Zoete inval

Maar wat Erik ook aanspreekt is het gegeven dat Nelson zich in zijn muzikale leven niet beperkte tot country alleen. “Pop, rock, gospel, soul, reggae en jazz, Nelson speelde het allemaal. Hij heeft ook met heel veel toffe muzikanten samengewerkt. Hij staat wat mij betreft voor Americana in de aller-breedste zin van het van het woord. Weet je, neem zo’n artiest als Johnny Cash. Door de American Recordings (met de hippe producer Rick Rubin, red.) is hij helemaal cool geworden. Dat verdient Nelson ook. Hij is ook een veel betere songwriter dan Cash.”
Erik was een jaar of 15, zo denkt hij, toen hij Nelson leerde kennen. “Ik ging altijd bier drinken bij Henk Kloezeman in Heino. Zoete inval daar. Hij had altijd video’s van Willie Nelson op staan. Ik vond dat te gek. Henk zag er toen een beetje uit als een biker. En dat past wel in het plaatje. De Hells Angels hielden ook van Nelson. Het is net als Bökkers een beetje mannen-met-baardenmuziek.”
Erik richt zich tijdens zijn voorstelling op de grootste hits uit het oeuvre van Nelson (ook nummers die hij voor anderen schreef) en op zijn eigen favorieten uit de omvangrijke discografie van de singer-songwriter. “Voor de sleutelnummers heb ik schilderijen gemaakt. Die staan zo meteen op het podium om me heen.”

Miami

Want ook als schilder zit Erik niet stil. Al gedurende zijn jaren met Bökkers ontwikkelde hij een eigen stijl. Alsof Herman Brood een avondje had gedronken in Havana, zoiets. Caribisch aandoende taferelen in warme kleuren. Hij exposeerde al in Miami, Madrid, Bonaire en Parijs. “En dan ben ik vorig jaar ook nog begonnen met een eigen galerie in Nijverdal. Toen de lockdown kwam, moest ik wel wat. Ik organiseerde meteen een veiling bij het Herman Brood Museum in Zwolle. Zes van mijn schilderijen gingen onder de hamer. Alles wat niet verkocht zou worden, zou ik in de fik steken. Gelukkig werd er flink geboden. Er hoefde er niet een te worden verbrand. Vorig jaar ben ik ook nog naar een grote internationale kunstbeurs in Miami geweest. Heel leerzaam. Ik was eerder niet zo bekend in de kunstwereld, maar daar heb ik gezien waar iedereen mee bezig was, wat goed verkocht en wat niet. En daar ontstaan dan weer contacten uit. Zo staat mijn werk binnenkort in een galerie in hartje New York. Echt tof!”

Kapsones

En we zouden het bijna vergeten, dan is er ook nog zijn eigen band The Kapsones. Het was de bedoeling om daarmee afgelopen zomer de podia te bestormen, maar ja… “We hebben een beroerde start gehad. Onze plaat is al klaar en we hebben ook weer een aantal nieuwe toffe nummers klaar liggen. Het leek er eerder op dat we konden optreden op toffe festivals als de Zwarte Cross en Mañana Mañana, maar dat ging dus allemaal niet door. Inmiddels zijn Pieter Holkenborg en Sebastiaan van Olst dan ook uit de band gestapt. Die zijn druk met andere dingen. Logisch ook. Maar Jeroen (Hobert, net als Erik ex-Bökkers) en ik moeten nu bekijken hoe we verder willen. Plannen zat, we komen alleen door corona nog niet aan optreden toe. Niemand kent ons immers nog.” Maar zo stelt hij, natuurlijk wil hij weer met een band de podia op. “En als het aan mij ligt snel. Ik mis de urgentie die een festival of een feesttent biedt. Dat gevoel van met z’n allen, hier en nu. Maar ik ben bang dat het nog wel komend voorjaar wordt.”

Kaarten bestellen voor Eriks voorstelling in het Hoftheater (aanvang om 20.15 uur) kan via staging2.hoftheater.nl of telefonisch op werkdagen tussen 10.00 en 13.00 uur via 0572 361 361.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.