Home / Algemeen / ‘We houden het simpel op basis van vertrouwen’

‘We houden het simpel op basis van vertrouwen’

Raalte geeft circa 1.000 euro aan locaties waar CoronaCheck-app moet worden gecontroleerdRAALTE – Alle musea, sportscholen, dorpshuizen, horecagelegenheden en sportverenigingen in de gemeente Raalte, die een coronatoegangsbewijs checken, krijgen van de gemeente eenmalig een bijdrage van circa 1.000 euro. Dat meldde burgemeester Martijn Dadema afgelopen donderdag.

“Het Rijk had 45 miljoen beschikbaar gesteld. De eerste insteek was om dat geld te gebruiken voor de inzet van meer boa’s. Wij als burgemeesters in het veiligheidsberaad hebben bedongen dat dat breder ingezet mag worden. We willen het inzetten als een soort stimulans”, zo vertelt hij.
Volgens de burgemeester mag de gemeente Raalte circa 97.000 euro tegemoet zien. “We willen dat geld zo simpel mogelijk inzetten. Iedereen krijgt hetzelfde bedrag. We denken dat er maximaal ongeveer honderd partijen gebruik kunnen maken van de regeling. Dat is gebaseerd op een grove schatting. Dat betekent dus circa 1.000 euro per partij. We zijn een van de eerste gemeenten die zo’n simpele regeling uitvoert.” De regeling is, zo lijkt het nu, eenmalig, maar Dadema zegt wel te hopen dat de minister, als de maatregelen langer voortduren, nog een keer een duit in het zakje wil doen.
Het geld is, zo vertelt de burgemeester, bedoeld als tegemoetkoming in de kosten. Misschien dat er een extra persoon bij de deur moet staan, er extra afzettingen moeten worden geplaatst of er extra scanapparatuur moet worden aangeschaft. Het maakt niet uit. Alle betrokken organisaties krijgen een bijdrage. Ook zij die met vrijwilligers werken. “Want neem bijvoorbeeld de sportkantines. Niet iedereen wil daar staan en de buren controleren. Bovendien kan er een stukje omzetverlies zijn. We gaan verder niet controleren hoe het geld wordt ingezet. Dat zorgt alleen maar voor rompslomp. Iedereen is al druk genoeg. We houden het simpel op basis van vertrouwen.”

Polarisatie

De vaccinatiegraad in de gemeente Raalte is uitzonderlijk hoog. Dadema: “We zitten op ongeveer 91 procent. Maar ook hier stijgt het aantal besmettingen. De afgelopen week tussen de 15 en 20 per dag. Dat is zorgelijk. Gelukkig blijft het aantal ziekenhuisopnames beperkt. Maar het zorgt hier wel voor veel gedoe bij scholen, verpleeghuizen en bedrijven, waar een uitbraak is geweest.”
Tot aan afgelopen zaterdag verliepen de controles op het coronatoegangsbewijs volgens de burgemeester, hij baseert zich op een steekproef, over het algemeen hartstikke goed. Maar daar zijn nu dus extra locaties met controles bijgekomen. Denk bijvoorbeeld aan sportscholen en musea. Bovendien zijn de maatregelen weer verder aangescherpt. Dadema snapt dat niet iedereen even positief is. “Ik zie ook dat de discussie voor polarisatie zorgt. Laten we alsjeblieft mild zijn voor elkaar. Laten we niet iedereen de maat nemen, maar dit samen oppakken.”

Lees ook

Geen gala-avond, maar galamiddag van Weteringzotten

BOSKAMP – Carnavalsvereniging De Weteringzotten uit de Boskamp houdt goede moed. De eerder aangekondigde gala-avond …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.