Warmteverkenning Olst-Wijhe: ‘Zonder geld van het Rijk weinig mogelijk’

WIJHE – Na de gemeente Raalte maakt ook Olst-Wijhe voorlopig (grotendeels) een pas op de plaats als het gaat om het beleid om in 2050 alle woningen in de gemeente van het gas te hebben. Dat kan geconcludeerd worden op basis van de Warmteverkenning die de gemeente Olst-Wijhe heeft gemaakt; een inventarisatie van de mogelijkheden én onmogelijkheden voor duurzame warmte. En de mogelijkheden om andere warmtebronnen dan aardgas te gebruiken zijn wat de gemeente Olst-Wijhe betreft beperkt, zo is de conclusie.

Wel blijft de gemeente ondertussen inzetten op stimulering van woningisolatie. “Met deze warmteverkenning hebben we goed in beeld welk type woning waar staat met de daarbij behorende mogelijkheden om deze in de toekomst te verwarmen”, zo laat wethouder Marcel Blind weten. “Ook weten we nu vrij precies welke warmtebronnen en mogelijkheden we tot onze beschikking hebben. De verkenning maakt duidelijk dat isolatie een basisbegrip is. Zonder isolatie is er eigenlijk geen volgende stap. Ook is nu duidelijk dat onze mogelijkheden om andere warmtebronnen dan aardgas te gebruiken beperkt zijn. Geld is daarbij een zeer bepalende en beperkende factor om van het gas af te gaan. De uiteindelijke overgang van aardgas naar een mix van nieuwe bronnen van energie is kostbaar. En zolang wij hiervoor geen geld van het Rijk krijgen zien we als gemeente geen mogelijkheden om in de komende jaren tot een belangwekkende aanpak te komen, laat staan een versnelling aan te brengen. U kent inmiddels onze uitspraak ‘geen knaken geen zaken’.”
Omdat 2050 nog ver weg is, technieken in ontwikkeling zijn en veel andere zaken nog onzeker zijn kan van een ‘visie’ nog geen sprake zijn, vindt de gemeente Olst-Wijhe. De door het Rijk gevraagde ‘Transitievisie Warmte’ is daarom ‘Warmteverkenning’ genoemd. De gemeente Olst-Wijhe realiseert zich dat ‘aardgasvrij’ geen gemakkelijke opgave is en wil goed voorbereid zijn op het maken van de juiste beslissingen voor de toekomst. Daarom vindt het college de Warmteverkenning een juiste en belangrijke eerste stap.
Belangstellenden kunnen de Warmteverkenning inzien via staging2.olst-wijhe.nl/warmteverkenning. Naar verwachting neemt de gemeenteraad in december een besluit over de Warmteverkenning.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.