Home / Algemeen / Vroeger in Salland: De beginjaren van St. Caecilia

Vroeger in Salland: De beginjaren van St. Caecilia

RAALTE – Het Weekblad voor Salland presenteert in samenwerking met de Historische Vereniging Raalte en omstreken de (maandelijkse) rubriek Vroeger in Salland. De vereniging levert elke keer een foto aan van taferelen, mensen of gebouwen van vroeger. Daarbij schrijft de vereniging ook een kort verhaal. Ditmaal handelt dat over de beginjaren van St. Caecilia.

De oudste vereniging van Raalte is een muziekvereniging: de historie leert dat die al op 1 november 1900 werd opgericht. Een groepje dorpsgenoten had behoefte aan wat meer gezelligheid in de avonduren en samen richtten ze daarom de muziekvereniging St. Caecilia op. Niet toevallig dat de meeste leden ook lid waren van het zangkoor van de Kruisverheffingskerk.
De heren Remmers, Hooglugt en Meiners vormden het eerste bestuur en samen met de overige achttien ‘werkende’ leden wisten ze van doorpakken. Al na enkele maanden kon het Raalter publiek genieten van de muzikale klanken die in de Raalter straten weerklonken. Daardoor was het mogelijk nationale en andere feestdagen muzikaal op te luisteren.
Repetities werden gehouden in het Munstersche Posthuis en na afloop zal er zeker geproefd zijn van het koel schuimend bier en de pittige borrels waar het café vermaard om was. De zomeruitvoeringen waren meestal bij Tivoli aan de Zwolsestraat. In 1903 maakte men met de eerste motorboot van de familie Tutert over het kanaal een pleziertocht naar Heeten. In zaal Tepperik konden de aanwezigen genieten van een kort concert.
Later werden langere reizen gemaakt, zoals met de nachtboot vanuit Zwolle naar het eerste concours in Purmerend. Of met de rijtuigen van Kamphuis, Kutschrütter en Jorink naar een concours in Olst. Resultaat: de eerste prijs. Dat moest uiteraard gevierd worden en volgens de annalen was de thuiskomst de volgende ochtend om vijf uur.
Grote bloei beleefde Caecilia een eeuw geleden: Baron van Voorst tot Voorst was beschermheer en aan hem is het te danken dat de Raalter Fanfare een flink aantal jaren volop in de belangstelling stond. De baron was een fervent jager en kwam telkens in het najaar een paar dagen naar Raalte om zijn geliefde sport uit te oefenen. Hij nam dan zijn intrek in De Zwaan. Daar werd een stellage gebouwd waarop Caecilia ’s avonds een concert gaf ter ere van haar beschermheer. Voor oud en jong was dit ieder jaar terugkerende concert meestal een onverwachte avond van ontspanning in het anders zo stille dorp.

Het muziekkorps in 1927 bij Woolderink, met onder andere Jansen de Bonke, Luiken de Veldwachter, Klein Douwel senior en Meulenkamp de dirigent. Foto: archief Historische vereniging Raalte en Omstreken

Lees ook

Boosterprik mogelijk in alle gemeentes GGD IJsselland

ZWOLLE – Elke gemeente binnen het werkgebied van GGD IJsselland krijgt een tijdelijke vaccinatielocatie. Vanaf …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.