Uitgesproken Lauk: Boos

Met een dreun werden de felle discussie tussen gevaccineerden en ongevaccineerden heel persoonlijk. In het ziekenhuis in Deventer is een tumor in mijn nek ontdekt en nu is een operatie in Zwolle nodig. Bijna op diezelfde dag werd bekend dat het Zwolse ziekenhuis overstroomd wordt met vooral ongevaccineerde coronapatiënten uit Staphorst. Met veel vertrouwen in de Heer dus, maar nu wel rekenen op de ziekenhuismedewerkers. Gevolg: half november kan ik pas bij de neurochirurg terecht voor een gesprek. Wanneer de operatie kan, weet niemand. De helft van de OK’s in Zwolle is al gesloten, de medewerkers zijn hard nodig op de drukke IC-afdeling.

Afgelopen tijd ging ik steeds meer waggelend door het leven. Alsof ik de dag begon met een fles whisky zeg maar. Nu ben ik liefhebber van een goede single malt van 12 of 18 jaar oud, maar niet als ontbijt. Mijn verstandige huisarts stuurde me naar de neuroloog. Die liet een MRI-scan maken en toen bleek het foute zaak. Een tumor in de nek die de zenuwen verdrukt, is de samenvatting. Doe je er niks aan, dan eindigt het met een dwarslaesie. Geen echte keuze dus. Waarschijnlijk is de tumor goedaardig en operabel door de neurochirurg in Zwolle. Operabel betekent alleen wel dat er ruimte in het ziekenhuis moet zijn.

Normaal is zoiets een zaak voor mij en de mijnen, maar nu is het opeens onderdeel van die felle discussie. Corona en wel of niet vaccineren was altijd een algemeen probleem. Natuurlijk baalde ik (wie niet?) van al die leuke zaken die afgelopen anderhalf jaar niet door gingen, maar die maatregelen waren nooit persoonlijk tegen mij gericht. Wat betreft het vaccineren, ik vond en vind de argumenten tegen zo’n prik, van experimenteel tot wereldcomplot en van superwinsten voor Big Pharma tot niets-aan-de-hand als je maar fit en gezond bent, voor het grootste deel onzin. Maar als iemand niet wil, dan moet die het maar zelf weten, zo redeneerde ik.

Tot nu toe dus. Opeens ben ik boos. Ik dacht zelfs even aan het oprichten van een actiegroep: SOS oftewel Slachtoffer Ongevaccineerde Staphorsters. Ik droomde al van alle ongevaccineerde medelanders verzameld op Urk of in Staphorst met een hoog hek er om heen. Niet praktisch uitvoerbaar vrees ik, maar een mooie gedachte. Ik snap die tegenstand niet. Het overgrote deel van de IC-patiënten is ongevaccineerd (80 procent of zo) en die slokken heel veel capaciteit op. Vijf hartoperaties vergen net zo veel IC-capaciteit als één coronapatiënt berekende een Zwolse arts. Terwijl je met een vaccinatie de kans op een besmetting, ziekenhuis- of IC-opname twintig tot dertig keer kleiner kunt maken.

Nieuw argument van antivaxxers; op de IC liggen ook mensen die te veel drinken, roken, te dik zijn, met een dronken kop achter het stuur zijn gekropen, slecht en vet eten, moet je die dan ook niet meer helpen? Eigen schuld, dikke bult zeg maar. Op zich klinkt dat logisch, maar het is onzin. Ten eerste komt die groep mensen niet allemaal tegelijk naar het ziekenhuis zoals nu bij corona. Er is nog nooit een stroom van alcoholisten op de IC geweest, behalve in Rusland na het drinken van illegale stook. En ten tweede; tegen drank, roken en overgewicht is geen vaccinatie van een paar tientjes beschikbaar. Al zou dat op zich heel mooi zijn.

Ziekenhuizen zullen geen ongevaccineerde patiënten weigeren en ik begrijp dat ook wel. Al ben ik nu dus de sigaar. Meestal gebruik ik een drieletterig woord dat met een l begint en eindigt. Mijn boosheid gaat over in berusting. Al blijf ik boos op die mensen die zich zo fanatiek verzetten tegen een vaccinatie met een felheid die aan zoveel andere goede zaken zoveel beter besteed zou zijn. Die ook nu nog glashard de ziekenhuiscijfers ontkennen; ‘Ik heb zelf een lege wachtkamer gezien, dus het is allemaal een grote leugen/complot/onzin.’ Elke dag staan er honderden van dit soort reacties op de social media.

Het gaat nu wel ten koste van mij. En van anderen. Ik ben vast niet de enige in deze situatie. Hopelijk is er binnenkort plaats voor mij in de medische herberg, om maar het Bijbelse jargon van Staphorst te gebruiken. Het ergste lijken me de pesterijen van mijn ongevaccineerde medepatiënten straks op de IC: zie je nu wel, helpt helemaal niks zo’n prik. Lachen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.