Project brengt middeleeuws Deventer tot leven

DEVENTER – Een humoristisch en historisch stripverhaal, een archeologische expositie, een stadswandeling en een middeleeuws riddertoernooi. Dat is Deventer Toon; een groot en ambitieus project van uitgeverij Syndikaat, Archeologie Deventer en erfgoedorganisatie Deventer Verhaal.

Deventer Toon neemt de bezoeker mee op reis naar Deventer tijdens de middeleeuwen. Aanleiding voor het omvangrijke project is dat Deventer zo’n 650 jaar geleden één van de machtigste Hanzesteden van Oost-Nederland was. Voor uitgeverij Syndikaat, Archeologie Deventer en erfgoedorganisatie Deventer Verhaal reden genoeg om een unieke samenwerking aan te gaan.
Na een geslaagde crowdfunding gaf Marc de Lobie van uitgeverij Syndikaat twee jaar geleden het startschot voor het schrijven en tekenen van een spannend stripboek over de geschiedenis van Deventer als Hanzestad. In De Bergenvaarders, dat gaat over de weeskinderen Hille en Thomas die als verstekelingen aankomen in Deventer, worden kinderen vanaf 12 jaar meegenomen naar de veertiende eeuw. “Voor de jeugd uit de stad wordt de geschiedenis zo een stukje tastbaarder, maar ook voor volwassenen is het interessant” vertelt De Lobie. De strip is mede gebaseerd op archeologische vondsten uit de late middeleeuwen. Een deel van deze vondsten is te bekijken in een tentoonstelling in de Bibliotheek Deventer aan de Stromarkt te Deventer. De tentoonstelling is te vinden op het jeugdplein op de eerste etage.

Wandeling

Deventer Toon biedt de bezoeker, naast een stripboek en vondsten uit de late middeleeuwen, ook een gratis stadswandeling met de izi.TRAVEL app aan. De wandeling leidt langs bijzondere plekken in Deventer waar stripfiguren Hille en Thomas alles vertellen over het leven in hun middeleeuwse Deventer. Op de locaties zijn personages uit de strip op ware grootte te bewonderen. In het voorjaar van 2022 sluit Deventer Toon af met een middeleeuws riddertoernooi.

staging2.deventerverhaal.nl/deventertoon

De figuren uit het stripverhaal met op de voorgrond Hille en Thomas. Afbeelding: Uitgeverij Syndikaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.