Home / Algemeen / ‘Pingpong-humor over en weer, samen lachen’

‘Pingpong-humor over en weer, samen lachen’

Linda uit Wijhe en Heidi uit Olst maakten samen ‘Het dikke zelfhulpboek’ vol sarcastische humorOLST/WIJHE – ‘In je kracht staan’, het is een van de ‘jeuktermen’ die Linda Smit uit Wijhe en Heidi Versteeg uit Olst benoemen in ‘Het dikke zelfhulpboek’; een boekwerk vol zwartgallige en sarcastische humor dat ze samen hebben gemaakt. Van lijstjes om samen in te vullen over dingen waar je je aan ergert tot stukkies over ‘Gerda’, een typetje dat zich helemaal heeft verloren in zelfhulptermen, kosmopolitische decadentie en oppervlakkige yogawijsheden, van een woordpuzzel in het teken van scheldwoorden tot bijzondere kleurplaten (van bijvoorbeeld een penis). Heidi: “Ze vragen me wel eens of er iets is dat ik wél serieus neem. Waarom zou ik dat willen?”

Het totale onvermogen van de schrijver van dit artikel om namen te onthouden, leidt meteen tot de nodige hilariteit. Snel maken Linda en Heidi een naambordje van een stukje papier. Wel net zo handig, inderdaad. Maar dat is dus hun gevoel voor humor. Lach om anderen, maar ook om jezelf. Het is niet voor niets dat Heidi zichzelf ook een beetje een Gerda noemt. “Ik houd mezelf bezig met auralezen. En als je mijn naam googelt, vind je dat ik lifecoach ben… Hoe Gerda wil je het hebben?”
De twee leerden elkaar een jaartje of drie geleden kennen toen ze allebei een cursus ‘reflexintegratie’ volgden in Delft. Toen bleken ze ook nog eens bijna buren te zijn. Het leidde tot een vriendschap. Heidi zit sinds januari thuis. Long-COVID. “Een totaal gebrek aan energie en knallende hoofdpijn. Daar kan ik ook een boek over schrijven. Ik besteed mijn tijd nu aan tekenen en schilderen en dat verkoopt redelijk…” Heidi maakte eerder dit jaar als vakantiecadeautje een ‘Handboek Sarcasme’ voor Linda (docente op het MBO en actief met haar eigen praktijk voor leerondersteuning). Samen gingen ze de lijstjes invullen. Linda: “We hadden zo’n lol. Al snel hadden we allebei zoiets van ‘moeten we dit niet uitgeven als boek?’ om meer mensen aan het lachen te brengen.”
En dus gingen ze aan de slag. Het doel: dat ‘Handboek Sarcasme’ opwaarderen tot minimaal honderd pagina’s. Eind augustus gingen ze van start, zo vertellen ze, en twee maand later was het klaar.
En dat betekende veel lol: lekker afgeven op alles dat ze samen stom vinden. Totaal onnavolgbaar managersjargon, de terminologie van positiviteitsgoeroes, alles komt voorbij. Heidi: “Ik heb het wel gehad met dat cultuurtje van altijd maar productief en positief zijn. Als iemand tegen me zegt dat ik iets moet, dan schiet ik toch al in een houding van ‘hoezo?’ Je mag best wel even ergens tegenaan duwen, als het al geen schoppen is.” Linda: “Je moet dit boek ook met een knipoog lezen. Er de lol van inzien.”

Pandapunten

“Gerda is wel een van onze pronkstukken geworden”, vertelt Linda. “Het begon met één verhaaltje over de Pandapunten (google dat maar, red.).” Heidi: Daar hadden mijn pubers het over. Wisten wij veel. Voor hen ben je dan toch die leeftijdsgroep die niks weet. Dus lieten we een zelfverzonnen typetje, Gerda, daar wat over zeggen. En zo ontstonden er meer stukjes. Gerda werd zo een echt karakter.” “Erger dan erg”, stelt Linda. “Iedereen kent wel een Gerda”, voegt Heidi toe. “Gerda is een typetje dat voor de lockdown aan yoga deed, helemaal aan het zweven was, maar dat sinds dat ze niet meer naar yogaklas mag, staat te demonstreren op het Malieveld.”

Vraag

Politiek correct is het boekje niet, maar eigenlijk worden er verder geen politieke standpunten ingenomen, zo zeggen ze. Behalve dat we rustig wat vaker om onszelf mogen lachen. En dat laatste hebben de twee maaksters van het boekje dan ook gedaan. Vooral het gegeven dat Heidi, zelf actief dus als lifecoach, zo veel moeite heeft met het hedendaagse positiviteitsjargon, valt op. “Maar vandaar die vraag ook die ze me vaak stellen: of er iets is dat ik wel serieus neem….”
Ze hebben er 250 laten drukken. Of er een vervolg komt? Dat durven ze nu nog niet te zeggen. “Maar er borrelt af en toe wel wat. We zijn in elk geval van plan om onze Facebookpagina levend te houden. Daar willen we dingetjes op blijven zetten. Nieuwe jeukwoorden misschien of misschien nog een keer een Gerda.”
Linda: “Je moet het boek eigenlijk samen met je partner of iemand anders invullen. Want dan kun je samen lachen. Dan krijg je die ‘pingpong-humor’. Over en weer!”

Het dikke zelfhulpboek kost 9,50 euro. Bestellen kan via hetdikkezelfhulpboek@gmail.com onder vermelding van naam, adres en woonplaats. Het is ook verkrijgbaar bij Primera Schippers, DA Drogisterij & Parfumerie Bourquin in Wijhe en Boek & Kantoor Korten in Olst.

Lees ook

Parentshouse in Raalte krijgt definitieve status

RAALTE – Het Parentshouse in Raalte blijft. Het Raalter college van B&W heeft besloten om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.