Officiële onthulling van gedenksteen aan Zwolseweg in Heino

HEINO – Op 11 november 2021 is het eindelijk zo ver: na twee keer afzeggen vanwege het coronavirus wordt de gedenksteen aan de Zwolseweg in Heino dan officieel onthuld. Dit monument gedenkt de vier Canadese militairen die op 12 april 1945, de dag van de bevrijding van Heino, omkwamen toen hun tank getroffen werd door een pantservuist, afgevuurd door een achtergebleven Duitser.

Het gaat om Herbert Syvret (24), Brenton Leroy Ringer (20), John Raymond Bridges (21) en Jack Ewart Hollingshead (20). Blair Cameron was de enige overlevende en kroop het huis binnen van de familie Jonkman. Anna Jonkman – Ruitenberg schoot hem te hulp. Haar zoon Flip Jonkman is meer dan twintig jaar bezig geweest om het monument gerealiseerd te krijgen. Sinds maart 2020 staat het eindelijk langs de Zwolseweg in Heino.
Lisa Helfand, de Canadese ambassadeur, en burgemeester Martijn Dadema verrichten de officiële onthulling van de gedenksteen. Daarna worden twee minuten stilte in acht genomen voor de slachtoffers, waarna een kranslegging plaatsvindt. Muzikale omlijsting komt van Alike Jonkman en het kleinkoor Dolorosa. Lisa Helfand verzorgt houdt bovendien een toespraak. Nazaten van Blair Cameron en Herbert Syvret zijn ook aanwezig. Ook is er contact met de familie Hollingshead.
De onthulling begint om 11.00 uur. Iedereen is welkom.

Expositie

Omheining houdt van 11 tot 27 november een expositie In de Maelderieje die in het teken staat van deze oorlogshandeling en het gijzelingsdrama van de 66 Heinoërs die op 11 April 1945 door de Duitsers naar Zwolle gevoerd werden en pas op 14 april terugkeerden. In verband met corona kan enkel op afspraak een bezoekje geregeld worden. Zie verder staging2.omheino.nl/2021/10/31/gedenksteen-en-tentoonstelling/.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.