Nieuwe subsidieregeling Asbest eraf, zon erop

ZWOLLE – Voor zowel particuliere als zakelijk eigenaren van een asbestdak is er nu de nieuwe provinciale subsidieregeling ‘Asbest eraf, zon erop’. Met deze subsidieregeling wil de provincie Overijssel eigenaren met een asbestdak groter dan 35 vierkante meter ondersteunen bij de sanering van het dak, inclusief de vervanging voor een nieuw energiebesparend dak.

De provincie heeft 1,25 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de subsidieregeling. Zolang er budget is, kan een dakeigenaar zich jaarlijks inschrijven voor deze subsidie. Even kort de voorwaarden: om in aanmerking te komen voor de subsidie dient het asbestdak in Overijssel te liggen en groter te zijn dan 35 vierkante meter; moet het verwijderen en afvoeren van het asbestdak worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf en moeten de zonnepanelen op het nieuwe gesaneerde dak worden geplaatst en minimaal voorzien in het eigen elektriciteitsverbruik. De maximale hoogte van de subsidie is 5.000 euro per aanvraag en iedere dakeigenaar kan éénmaal de subsidie aanvragen. De subsidie wordt ook uitgekeerd als er vanwege congestieproblemen nog niet kan worden (terug)geleverd aan het netwerk.
In 2019 werd een mogelijk asbestdakenverbod door de Eerste Kamer aangehouden. Dit was mede de oorzaak dat het aantal saneringen de afgelopen jaren terugliep. Gedeputeerde De Bree: “De problematiek van asbestdaken verdwijnt helaas niet vanzelf. Het blijft belangrijk om eigenaren aan te sporen hun dak te vervangen, ook als dit niet verplicht is. Saneren combineren met zonnepanelen op het nieuwe dak is een combinatie die voor dakeigenaren interessant is en ook nog iets oplevert.”

Voortrekkersrol

Overijssel vervult in de aanpak van asbestdaken al jaren een voortrekkersrol. Er zijn vele tools en initiatieven opgestart en ook haar kennis wordt regelmatig beschikbaar gesteld aan provincies, gemeenten en aan de landelijke aanpak. Naast de subsidie ‘Asbest eraf, zon erop’ werkt de provincie op dit moment ook aan een subsidieregeling voor geschakelde leidaken, een maatwerklening en een verzilverlening. De eerste is naar verwachting aan te vragen per 2022. De maatwerklening en de verzilverlening zullen aan het begin van 2022 via gemeenten aan te vragen zijn. Al deze financiële instrumenten worden mogelijk gemaakt door de 6,25 miljoen euro die de Provinciale Staten heeft gereserveerd voor de aanpak van asbestdaken.

staging2.overijssel.nl/loket/subsidie/milieu-energie/asbest-eraf-zon-erop/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.