Natuurmomenten: Te mooi om niet te bezoeken

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. En deze week is Sjaak in de IJsseldelta bij Zwolle aan het wandelen geslagen.

Het is vroeg licht en de opkomende zon is ook al een uur eerder. Twee ooievaars, een blauwe reiger en een grote zilverreiger scharrelen wat rond in de uiterwaarden aan de Zwolsedijk bij het Zwarte Water. Op het water is vooral de Zwolse roeivereniging actief, geen scheep- of pleziervaart. Daarboven gaat nog een eenzame kievit onder een lijntje ganzen door. Kijk maar uit voor die gevaarlijke hoogspanningslijnen!

Een dubbele rij hoge masten met een flink aantal kabels eronder trekt een strak spoor door het polderlandschap. Opvallend dat net voor de rivier een bocht wordt gemaakt zodat het hele netwerk haaks over het water gaat. Op een recht stuk van de dijk staan zomaar pal naast het asfalt twee lantaarnpaaltjes, gevoed door zonnepaneeltjes. Vreemd, maar misschien bedoeld als lichtbaken voor een eenzame fietser. Tsja, dit kan ik even niet plaatsen.

Kijk daar aan de overkant komt de Vecht vanuit Duitsland erbij. Samen met het Zwarte Water, dat is ontstaan uit de Sallandse Soestwetering en Nieuwe Wetering, monden ze uit in het Zwarte Meer. Twee prachtige parels van rivieren met uiterwaarden die niet voor niets geselecteerd zijn als Natura2000 gebieden. Deze uiterwaarden bestaan uit natte kievitsbloemgraslanden, met daarin strangen, kolken, rivierduintjes en mooie hakhoutbosjes. En kijk, daar aan de overkant, ingeklemd tussen drie dijken ligt al het Natura2000 gebied Buitenlanden Langenholte met onder andere Europa’s grootste groeiplaats van wilde kievitsbloemen.

Wat is het hier in de herfst al hartstikke mooi langs de dijken en dan moet je straks in het voorjaar eens komen. Het is hier altijd mooi. Te mooi om niet te bezoeken, echt waar…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.