Natuurmomenten: De stenen muur

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. En deze week komt Sjaak langs een bijzonder monument bij de vroegere Hanzestad Hasselt.

Bij de Koperen Hoogte linksaf en dan net voor Hasselt nog eens. De auto stal ik hier op de parkeerplaats van het grote Gemaal Streukelerzijl. ‘Hier staat u’, volgens het informatiepaneel en als ik naar Hasselt wil moet ik dus over de Stenendijk.

Links staat een oude schuur waar schotbalken zijn opgeslagen. Hiermee kan het waterschap de doorvaart door de naastliggende afwateringssluis afsluiten. Aan de andere kant in de bochtige dijk staan oude boerderijtjes stijf en zo hoog mogelijk tegen de dijk gedrukt. In de uiterwaarden is het nu nog even rustig, maar dat wordt straks wel anders met de komst van duizenden watervogels en steltvogels in de natte graslanden.

Kijk, daar is werk aan de winkel. De schaftende werklieden zijn bezig met opkalefateren van de buitenzijde van de dijk, die bestaat uit een meer dan een kilometer lange waterkerende muur. Deze dik 500 jaar oude muur is te zwak om de klimaatverandering op te vangen en moet worden versterkt om bij hoogwater in de benen te blijven. De oudste gemetselde zeekering van Nederland zal als uniek waterschapserfgoed blijven bestaan. De robuuste steunberen en de lappendeken van metselwerk worden waar nodig opnieuw gemetseld en ingevoegd waarbij de plantengroei op de muur zoveel mogelijk wordt gespaard. Daarachter komt een vervangende 12 meter diepe stalen damwand om de veiligheid te kunnen garanderen.

Kijk daar ben ik al bij het mooie oude stadje Hasselt. Het is er door het grauwe en grijze weer (of toch corona) erg rustig. Op de ondergelopen ijsbaan peddelen honderd ganzen en een soepgans en de lichtmasten worden netjes bewaakt door meeuwen. Verder plantjes met nog bloeiende bloempjes op de oude dijkmuur en vooral hondenstront langs de kant. De stilstaande wieken van de stokoude korenmolen, twee eksters in een dakgoot, de openstaande ramen bij de basisschool en vooral de stilte vallen me op in het anders zo mooie levendige stadje met zijn prachtige gerestaureerde panden, de imposante kerk en het oude raadhuis. Maar dat is meer iets voor na de pandemie. Nu maar snel weer terug naar de auto…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.