Midwinterhoornwandeling op De Sprengenberg

HAARLE – De Haarlese Midwinterhoorngroep opent op zondag 28 november het blaasseizoen op De Sprengenberg. Dat gebeurt met een speciale wandeling vanaf Erve De Pas in Haarle. Starten is mogelijk tussen 13.00 en 15.00 uur.

De deelnemers wandelen tijdens een route van ongeveer 2 km over de Sallandse Heuvelrug van blazer naar blazer. Bij de Natuurschuur leggen de blazers uit hoe de midwinterhoorn werkt. Daarnaast zijn er die middag diverse andere activiteiten. Warm even op bij de vuurplaats op de plek van de Oude Herberg, bak een broodje boven het vuur, slenter over de winterproeverij met lokale lekkernijen, test de touwbrug van de scouting of stel vragen aan de boswachter.
Het midwinterhoornblazen is een oeroude traditie. Al 500 jaar wordt er in het Nedersaksisch gebied, tussen de Elbe en de IJssel, op de midwinterhoorn geblazen. Aan het eind van de Middeleeuwen gebruikten boeren hoorns om elkaar te waarschuwen bij naderend onheil. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam de midwinterhoorn geregeld van pas. Na die tijd kreeg het hoornblazen steeds meer een functie in de kerstperiode. Er mag worden geblazen vanaf de eerste zondag van de advent tot en met 6 januari, het feest van Driekoningen.
De deelnamekosten bedragen 3,50 euro (leden van Natuurmonumenten 2,50 euro). Dat is inclusief een kop warme koffie, thee of choco bij Herberg de Pas. Meer info en tickets: staging2.natuurmonumenten.nl/de-sprengenberg. Erve de Pas is te vinden aan de Molenweg 2 in Haarle. Er wordt om een coronatoegangsbewijs gevraagd.

Foto: Janko van Beek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.