Klimaatburgemeester Mirjam Burema: ‘Iedereen doet wat’

Van 28 oktober tot en met 5 november is het de Nationale Klimaatweek. Inwoners van Nederland zijn in het kader van de overheidscampagne ‘Iedereen Doet Wat’ gevraagd om zich aan te melden als ‘Klimaatburgemeester’ om zo een voorbeeldfunctie op zich te nemen. Nadat iemand Mirjam Burema uit Olst had voorgedragen, kreeg zij de titel van Klimaatburgemeester voor Olst-Wijhe. Zij schreef onderstaande brief.

“Vandaag ontving ik een vlag van de Klimaatweek, om die als klimaatburgemeester uit te hangen. Met de vraag om er een foto van te nemen en een inspirerend verhaal te delen op de sociale media. Ik wil graag mensen inspireren. De natuur en het milieu zijn een leidraad voor mijn leven. Maar eerlijk gezegd ervaar ik al enige tijd een steeds grotere frustratie. Dit heeft te maken met wat ik zie en wat ik lees. Zelf werk ik al achttien jaar bij een overheidsorganisatie; maar ook daar dringt zich de vraag aan me op: we doen wel wat, maar is het genoeg?
Daarom heb ik me twee jaar geleden aangesloten bij Extinction Rebellion (XR) omdat de wetenschap steeds vertelt dat het beleid van onze overheid tekort schiet. De laatste berichten melden dat we nu al op 1,2 graad temperatuurstijging zitten. Terwijl we maximaal 1,5 graad hebben afgesproken. En met de extreme weersomstandigheden, hittegolven, overstromingen, bosbranden en hongersnood zien we de gevolgen van klimaatverandering al in het hier en nu gebeuren.
Dan denk ik, dit ziet iedereen toch? De rechtszaak van Urgenda tegen de staat waarin uiteindelijk zelfs de Hoge Raad Urgenda gelijk gaf, startte inmiddels vijf jaar geleden en nog altijd heeft onze overheid geen ambitieus klimaatbeleid opgesteld en komt ze met acties zoals deze ‘Iedereen Doet Wat’-campagne, waarin de nadruk ligt op individuele acties: van het plaatsen van radiatorfolie tot het controleren van je bandenspanning. Intussen gaan er jaarlijks vele miljarden aan subsidies en belastingvoordelen naar de fossiele industrie en andere grootvervuilers. Wanneer wordt er daadkrachtig en vertrouwenwekkend klimaatbeleid opgesteld? Of laten we dat ook over aan de markt?

Ik was in de week van 11 tot 18 oktober drie dagen aanwezig bij de Klimaatrebellie van XR in Den Haag. We wilden veel aandacht trekken voor de urgentie, door bij ministerie van Economische Zaken-en-o-ja-Klimaat en de Tweede Kamer op het kruispunt te gaan staan met onze banners en onze eisen te stellen voor klimaatrechtvaardigheid. De eisen zijn:
– Wees eerlijk over wat er aan de hand is.
– Doe wat nodig is om de CO2 uitstoot naar netto 0 te brengen in 2025, en doe dat op een rechtvaardige manier.
– Betrek ons als inwoners bij de oplossingen door het organiseren van een burgerberaad voor het klimaat.

Ik denk dat we met zo’n vijfhonderd mensen op het kruispunt stonden. De meerderheid van de mensen was rond de 20. Gelukkig waren er ook mensen van middelbare leeftijd en ouderen aanwezig, zoals leden van Grootouders Voor Het Klimaat. Meerdere dagen moest er politie aan te pas komen om ons met veel tamtam van de straat te plukken. Dit doe ik niet omdat ik het zo leuk vind maar omdat ik niet goed weet wat ik anders kan doen met mijn verlangen naar oplossing van deze grote zorg die onze kinderen boven het hoofd hangt. Helaas las ik afgelopen week ook weer op de voorpagina van Trouw dat we afstevenen op een nog snellere en hogere zeespiegelstijging dan gedacht.

Wanneer komt onze overheid met een gedegen plan? We zijn een rijk land en een kennisintensief land. Het is niet moeilijk om een plan te maken. Het vraagt alleen een beetje gezond verstand en misschien wat moed om dit te doen. Urgenda heeft zelf ook een heel pakket van maatregelen waarmee we op 50 procent CO2 uitstoot komen in 2030. Alleen om onder de anderhalve graad te blijven is het noodzakelijk om in 2025 naar netto nul CO2 te gaan.

Het is te makkelijk om te zeggen ‘Iedereen doet wat en zo komen we er wel’. Terwijl ik door de Rijksoverheid ben gebombardeerd tot Klimaatburgemeester, voel ik me in deze crisistijd door diezelfde overheid hopeloos in de steek gelaten. Binnen mijn vermogen doe ik wat ik kan, maar dat er méér nodig is, lijkt mij duidelijk. Overheid, doe wat nodig is, omwille van een leefbare toekomst voor iedereen!”

Mirjam Burema

1 REACTIE

  1. Beste Mirjam,
    Ik las het verhaal over je dochter die was opgepakt tijdends de betoging op Schiphol.Ik vond het prachtig verwoord het bericht aan Rutte.Ik ben zelf lid van verschillende milieubewegingen en strijd ook voor de toekomst van onze jongeren.Ondanks mijn leeftijd hoop ik een goede leefbare wereld voor hun achter te laten en voor mijn kleinkind Kilian.Respect voor je en ga met veel positieve strijd door met het onze wereld.✊🌳✊

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.