Ingezonden brief: De Langstraat in Wijhe moet autovrij

René Kral uit Wijhe vindt het de hoogste tijd dat de Langstraat in zijn dorp autovrij wordt. Hij schreef onderstaande brief.

“Ik woon al 35 jaar in Wijhe. In een eerste openbare bijeenkomst in het gemeentehuis in Wijhe ging het over de verkeersveiligheid in de Langstraat. Moet de Langstraat al of niet autovrij worden? De zaal was gevuld met belangstellende burgers en leden van de winkeliersvereniging. Zij hadden hun MKB-belangenorganisatie een onderzoek laten doen. Die kwam tot de conclusie dat de Langstraat een boodschappenstraat was en geen winkelstraat. Dit was hun argument om de Langstraat niet autovrij te maken. Goedwillende burgers die er anders over dachten, werden door het dominante winkeliersclubje weggehoond. In een gemeentelijke enquête gaf 90 procent van de inwoners van Wijhe echter aan de straat autovrij te willen hebben. De PvdA stelde in de gemeenteraad voor bij wijze van proef de Langstraat voor een korte periode autovrij te maken. Dat vond bij de meerderheid van de gemeenteraad geen gehoor. Vooral het CDA en de VVD steunden het winkeliersclubje en gingen voorbij aan de wens van de bevolking.

Ongelukken

Door de jaren heen is de verkeersveiligheid in de Langstraat verslechterd. Er gebeuren veel ongelukken en bijna-ongelukken. Mij vrouw werd aangereden en kwam er gelukkig met wat builen en schrammen van af. Mijn overbuurvrouw werd ook door een auto aangereden. Dit resulteerde in een gecompliceerde beenbreuk; dagen in het ziekenhuis en maanden van revalidatie. Nog steeds ondervindt ze dagelijks de nadelige gevolgen. Op sommige plaatsen, bij Terstal en de Oranjerie, is de Langstraat zo smal dat fietser en auto’s elkaar niet kunnen passeren. Door de terrassen en auto’s op het trottoir moeten wandelaars en moeders met de kinderwagen uitwijken naar de straat met alle gevolgen van dien. Het autoverkeer is drastisch toegenomen. Velen gebruiken de Langstraat als sluiproute. Door het uitgebreide parkeeraanbod nabij, onder andere het Van Dedemplein, en de geringe afstand tot de winkels zijn deze gemakkelijk per voet te bereiken. In veel plaatsen, Raalte, Zwolle en Deventer, zijn de winkelstraten autovrij en ondervinden het winkelend publiek en de winkels er de voordelen er van. Het winkeliersclubje is kortzichtig en schaadt niet alleen zichzelf, maar brengt vooral de verkeersveiligheid van de inwoners in gevaar.

Daarom is het de hoogste tijd, dat het gaat veranderen. De aanstaande gemeenteraadsverkiezingen zijn in maart 2022. Zullen het CDA en de VVD de plannen voor autovrij weer saboteren en het dominante clubje weer ondersteunen? U als inwoners heeft het dan voor het zeggen door het CDA en de VVD te sensibiliseren en hun uw stem te niet te geven. Ik ben het spuugzat, de Langstraat in Wijhe moet autovrij!”

René Kral

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.