Infoavonden van Sallandse Praktijkleerroute in Raalte

‘Hier word je uitgedaagd om met verschillende zorgcliënten te werken’

(Advertorial)

REGIO – Bij de Sallandse Praktijkleerroute gaan studenten vanaf dag één aan de slag bij een zorgorganisatie in de buurt. In plaats van in de schoolbanken, leren ze door gewoon mee te werken met hun zorgcollega’s. En daarmee onderscheidt deze zorgopleiding zich van de reguliere opleidingen. Op maandag 8 en dinsdag 9 november zijn er informatieavonden in Raalte.

De Sallandse praktijkleerroute is twee jaar geleden gestart en een initiatief van Samen voor Sallandse Zorg. Twaalf zorgorganisaties in onder meer Deventer, Raalte, Heino en Olst, werken samen met de mbo-scholen Landstede en Aventus. De praktijkleerroute kent op dit moment twee opleidingen: Verpleegkunde niveau 4 en de combinatieopleiding Verzorgende IG/Maatschappelijke zorg niveau 3. Voordeel van de combinatieopleiding is dat je twee opleidingen in één volgt en dus twee mbo-diploma’s hebt. Dat geeft de studenten na hun opleiding veel keuze wat betreft werk.
“Ik ben echt een praktijkmens”, vertelt studente Kim Wigink. Kim volgde een reguliere opleiding voor verpleegkundige niveau 4, maar zat vooral met haar neus in de boeken. “Ik wil juist meekijken in de praktijk en dingen zien en doen. Die kans krijg ik nu via de Sallandse Praktijkleerroute.” Kim is niet de enige student die bewust kiest voor de combinatie leren en werken in de zorg. In totaal telt de praktijkopleiding nu 35 studenten. Dat zijn zowel zij-instromers vanuit een ander beroep als studenten met een vmbo-diploma.

Vernieuwing

Omdat de Sallandse Praktijkleerroute een praktijkopleiding is, is die bijzonder geschikt voor studenten die ondernemend en zelfstandig zijn, graag willen leren en open staan voor vernieuwing. Student Stefan: “Je loopt stage bij verschillende zorgorganisaties. Zo word je uitgedaagd om met verschillende zorgcliënten te werken en ontdek je welke doelgroep het beste bij je past.” Ook voor zij-instromer Hermien Hunneman gaf de veelzijdigheid de doorslag: “Je doet ervaring op bij verschillende zorgorganisaties. En het is fijn dat je vanaf dag één al gaat werken bij een zorgorganisatie en niet eerst een paar jaar moet leren om dan pas te gaan werken.”

Oefenen

Rita van Elburg is instructeur bij de Sallandse Praktijkleerroute. “Verzorgenden en verplegers zijn mensen die leren door te doen en zelf te ervaren. Bij de Sallandse Praktijkleerroute stimuleren we studenten om vooral zelf op onderzoek uit te gaan. Wat kom je tegen en wat maakt je nieuwsgierig, wat wil je leren op deze stage? Samen met de studenten kijk ik wat ze in praktijk tegenkomen en waar ze hulp bij nodig hebben of graag willen leren. De ene keer is dat oefenen met het verzorgen van een stoma, de andere keer oefenen we hoe je een bed opmaakt.”

De Sallandse Praktijkleerroute is voor iedereen die graag wil werken in zorg en welzijn. Het kan zijn dat je net een VMBO-opleiding hebt afgerond of juist vanuit een ander beroep wilt overstappen naar de zorg. Aanmelding voor de informatieavonden in Raalte op 8 en 9 november is mogelijk via staging2.sallandsepraktijkleerroute.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.