Indre en Diede de gezichten van De Oale Huuskamer

Café de Schoenmaker verder met aparte restaurantruimte; ‘Eters en cafégasten, dat is is niet altijd een ideale combinatie’

LUTTENBERG – Café de Schoenmaker in Luttenberg heeft afgelopen vrijdag de deuren geopend van een aparte restaurantruimte. Medewerksters Indre van Overbeek (19) en Diede Heuven (18) zwaaien de scepter over ‘De Oale Huuskamer – Proef & Geniet’, een ruimte achter het café. De kaart krijgt daarmee een upgrade en daarnaast worden ook twee bezoekersstromen gescheiden. “Eetgasten en cafébezoekers, dat is niet altijd een ideale combinatie”, zegt Jan te Wierike, samen met vrouw Nathalie, de eigenaar van De Schoenmaker.

Indre en Diede pakken het ambitieus aan. De Oale Huuskamer, een sfeervol ingerichte restaurantruimte (met erachter een terras en een tuin), moet meer bieden dan de standaard plateservice. “Ik heb eerder de Hotelschool gedaan”, vertelt Indre. “Daar heb ik veel geleerd over sfeer, kleur op het bord en aankleding. Daarvoor krijg ik hier alle ruimte. We gaan voor een gezellig sfeertje en natuurlijk werken we alleen maar met verse ingrediënten.” Jan vult aan: “Wat ik doe is uiteindelijk ouderwets koken. Indre en Diede brengen nieuw elan. Maar, en dat vind ik belangrijk, wel met goed gevulde borden en royale stukken vlees.”
De gasten kunnen kiezen uit een twee- of driegangendiner. Voorgerechten (van een broodplankje met spreads tot carpaccio, van steak tartaar tot champignons in bierbeslag), hoofdgerechten (van zalm tot vleesspies, van rib-eye tot een vegetarische hartige taart) en nagerechten (van cheesecake tot tiramisu). “En dat kunnen de gasten eventueel combineren met een wijnarrangement”, vertelt Indre.
Jan en Nathalie hadden de ruimte achter het café (hun voormalige huiskamer) al voor de uitbraak van het coronavirus ingericht als extra ruimte voor feesten en partijen. Zo was de Oale Huuskamer dan ook al enige tijd in gebruik. Maar toen kwam corona. En twee heel erg drukke zomers. “Want in de coronatijd kregen we hier steeds meer eetgasten”, vertelt Jan. “Het terras zat bij een beetje mooi weer al bomvol met jeugd, stamgasten en toeristen, ook gasten van de camping. Maar het eetpubliek is een ander publiek dan het kroegpubliek. Als je uit eten gaat, wil je rustig kunnen zitten. Dat lukt niet altijd in een kroeg. Ik weet ook dat er veel Luttenbergers zijn, die zich daardoor laten weerhouden om hier te eten. Die weten echt wel wat we kunnen, maar ja… Toen kwam Indre met het idee om de Oale Huuskamer in te richten als restaurantruimte.”

Ervaring

“Ik werk hier inmiddels een jaar of vier”, vertelt ze. “Ik heb al jaren plannen om voor mezelf te beginnen: een lunchroom of iets anders in de horeca. Hiermee kan ik mooi ervaring opdoen. Maar ik wilde het niet in mijn eentje doen. Daarom heb ik Diede erbij gevraagd. Zij werkte hier eerder ook, maar was al een tijdje weg. De afgelopen zomer werkte ze in de horeca in Bulgarije, maar dit leek haar leuk. Ik ben de kok, Diede richt zich op de bediening en de social media. We blijven allebei gewoon in dienst van de Schoenmaker, maar De Oale Huuskamer is wel echt een project van ons. We hebben de volledige verantwoordelijkheid gekregen. We beschikken ook over een eigen keuken.”
Aanvankelijk zijn de deuren alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag (vanaf pak ‘em beet 17.00 tot 22.00 uur, maar wat de tijden betreft, is er enige flexibiliteit mogelijk) geopend. Eerst even aftasten, misschien dat er later meer dagen volgen. Aan gasten wordt gevraagd om vooraf een plekje te reserveren. Maar ook daarmee willen ze flexibel zijn. “Stel dat er nog plek is, kan het altijd.” Overigens blijft De Oale Huuskamer ook beschikbaar als feestruimte. Dus mocht daar een feestje geboekt zijn, gaan de deuren wat eerder dicht of blijven ze gesloten.
Jan blijft overigens ook gewoon koken, maar dan in zijn eigen keuken en voor de gasten van het café en het terras. En dan wel met een wat aangepaste kaart. Gewoon de simpele plateservice en snacks. Alleen op zondag, als de restaurantruimte gesloten is, komt de uitgebreidere kaart weer op tafel.

Goodwill

Café de Schoenmaker is de afgelopen coronaperiode goed doorgekomen. Jan: “We mochten rekenen op gigantisch veel goodwill. Heel veel inwoners van Luttenberg bestelden hier eten. Vorig jaar Kerst heb ik bijvoorbeeld voor meer dan vierhonderd mensen eten gekookt. Dat moesten ze dan thuis afmaken. Ik heb ook menu’s en soepen gemaakt voor winkels. En vanaf het moment dat de terrassen weer open konden, was het druk. We hebben goede zomers gehad. We kwamen soms personeel tekort. Ondertussen zijn we blijven investeren. We hebben de gevel van het pand aangepakt. Die is helemaal geschilderd en er is nieuw lood- en zinkwerk bevestigd. Daarnaast hadden we afgelopen zomer ook nog een foodtruck op de camping in Luttenberg. Mijn dochter Maud stond daar. Al met al was het heel druk. Ik word ook een jaartje ouder en wil wat minder hectiek. En daarom heb ik Indre en Diede ook de verantwoordelijkheid voor De Oale Huuskamer gegeven. En zo kan het café ook gewoon het café blijven. Met de bekende gezichten.”

De Oale Huuskamer is afgelopen vrijdag officieel geopend. Dat gebeurde met een volgeboekte proeverij. Zaterdag was het restaurant ook al vol. Reserveren voor De Oale Huuskamer kan via info@cafedeschoenmaker.nl en tel. 0572-301219.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.