‘Ik voelde me afgeserveerd bij het CDA’

Oud-CDA-Tweede Kamerlid Maurits von Martels uit Dalfsen stapt over naar BBB

DALFSEN – Het idee om van het CDA over te stappen naar BBB (BoerBurgerBeweging) leefde al veel langer bij oud-Tweede Kamerlid Maurits von Martels. Nu heeft hij heel bewust toch die stap gezet. Belangrijkste oorzaak; zijn lage plek op de CDA-kieslijst voor de Kamerverkiezingen van afgelopen voorjaar.

De bijna 61-jarige melkveehouder, ook ex-wethouder in Dalfsen, trok zich zelf eind vorig jaar teleurgesteld terug. “Ik zag die lage plaats op de kieslijst als een gebrek aan waardering. Ik voelde me afgeserveerd. En niet eens zozeer voor mij als wel voor de 21.500 voorkeurstemmen die ik bij de vorige Kamerverkiezingen had. Het is opvallend dat ik bij de zes CDA-ers hoor met de meeste voorkeurstemmen, maar dat die nu ook allemaal vertrokken zijn. Stuk voor stuk hadden die een grote eigen achterban en dat zou je als CDA juist moeten koesteren. Daarna heb ik een hele tijd gezocht naar nieuwe motivatie om me voor de partij te blijven inzetten. Ik wilde zeker niet impulsief reageren, maar nu heb ik toch besloten om over te stappen naar BBB.”
Echtgenote Aimée stapte al eerder over naar BBB. Die partij reed dit voorjaar met een lange stoet tractoren als bedankje voor de inzet van de Dalfsenaar in Den Haag langs de oprit van de melkveehouderij in Hessum. Aimée accepteerde toen al het aangeboden lidmaatschap van BBB. “Maar ze heeft mij verder niet beïnvloed bij mijn keuze. Dat zegt ze tenminste”, merkt Maurits droogjes op. Al geeft hij direct toe dat zijn overstap zeker voor insiders niet echt als een grote verrassing kwam.
Wat spreekt hem bij die nog jonge partij BBB eigenlijk aan? “Ik heb altijd wel warme gevoelens voor BBB gehad. Die partij voelt het heersende sentiment in de landbouw heel goed aan en brengt dat ook onder de aandacht van grote groepen in deze maatschappij. Dat doen ze nuchter en realistisch, ook al door de aanwezige kennis van zaken. En BBB-Kamerlid Caroline van der Plas weet dat in Den Haag natuurlijk ook heel goed te verwoorden.”

Messi

BBB gaat niet meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar (eerst wil de partij rustig de partijorganisatie verder uitbouwen), maar mikt op de provinciale verkiezingen van 2023. En daarna (al kan dat natuurlijk eerder zijn) op de volgende Kamerverkiezingen over 3,5 jaar. Is Von Martels bij zijn overstap straks een mooie plek op de kieslijst toegezegd? “Nee, zeker niet. BBB wil rustig organisch groeien zoals dat heet en daar wil ik graag bij helpen. Ik ga dus meepraten en mijn kennis en Haagse ervaring inbrengen. Er zijn in ieder geval geen afspraken gemaakt over een plek op de kieslijst bij de provinciale of landelijke verkiezingen komende jaren. Vergelijk het maar met voetbal. Zelfs al ben je Messi, dan moet je je toch eerst gewoon waarmaken op de trainingen. Je hebt nooit vanzelf een basisplaats zeg maar. Al wil ik mijn eigen voetbalprestaties bij Dalfsen zeker niet vergelijken met die van Messi.”

Moeilijk genoeg

Heeft hij eigenlijk een voorkeur; Provinciale Staten of Tweede Kamer? “Op zich niet, maar ik heb natuurlijk wel vier jaar ervaring als Kamerlid in Den Haag. En daarnaast als wethouder in Dalfsen, maar dus niet op provinciaal niveau. De komende jaren zal dat duidelijk worden. Voorlopig kan ik me samen met Aimée mooi bezighouden met onze koeien. Het is in deze tijd al moeilijk genoeg om een veebedrijf te runnen. Ik hoorde net weer dat een collega in Lemelerveld er mee stopt. Hij heeft geen opvolger en dat geldt natuurlijk voor heel veel boeren.”
Zelf had het echtpaar in principe wel een opvolger in de persoon van de oudste zoon, maar dat is inmiddels onzeker geworden. “Die heeft namelijk plannen om te emigreren, net als destijds een broer van mij. Zoiets houdt je wel bezig komende jaren.”

Foto: Maurits von Martels kreeg dit voorjaar een eerbetoon van BBB. Een lange stoet tractoren trok langs zijn boerderij in Hessum. Caroline van der Plas bood hem toen al een lidmaatschap van BBB aan. Zijn vrouw nam dat aan, Maurits zelf nog niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.