Herbouw d’Olde Wettering vrijdag officieel van start

Extra maatregelen om geluidsoverlast voor toekomstige huurders van appartementen te voorkomen

LIERDERHOLTHUIS – Het heeft eventjes geduurd, maar vrijdag 26 november is het dan zo ver: dan wordt het officiële startschot gegeven voor de herbouw van café d’Olde Wettering in Lierderholthuis. Kinderen van de basisschool hebben tekeningen gemaakt en die worden om 13.45 uur in een tijdscapsule onder de nieuwbouw begraven. De fundering ligt er inmiddels al. “We zijn blij dat we nu zo ver zijn; heel veel mensen hebben heel veel werk verricht”, vertelt Bertwin Elshof, voorzitter van Stichting Dorpshuis Lierderholthuis.

Mei vorig jaar brandde het café, net als de MFA die erachter staat eigendom van de stichting, tot de grond toe af. De MFA bleef wonderwel op wat rook- en waterschade na intact. Op de plek van het café moet een groot pand, qua exterieur een herenhuis, komen te staan met als het ware de stal en de hooiberg (de MFA) erachter. Het nieuwe herenhuis moet op de begane grond onderdak bieden aan een serre, een caféruimte met bar en tafels en een ruimte voor vergaderingen en feesten/partijen. Alles met flexibele wanden, zodat er, mocht dat nodig zijn, ook één ruimte van gemaakt kan worden. Op de eerste verdieping komen drie appartementen. De totale kosten van het hele project: 1 miljoen euro. Bertwin: “Grofweg 60 procent is verzekeringsgeld; 20 procent lening en 20 procent komt van Leader, het fonds Leefbaar Platteland en enkele kleinere fondsen.”
Eerder dit jaar meldden Bertwin en Walter Liebregts, lid van de werkgroep die zich bezig houdt met de herbouw van het café, nog te verwachtten dat de schop snel na de bouwvak de grond in kon. “Dat het wat langer heeft geduurd, heeft te maken met het geluidsonderzoek”, vertelt Bertwin. “Het was een technisch verhaal. Want lawaai was de bottleneck. En dan niet van binnen naar buiten, maar van binnen naar boven, naar de appartementen. Daarom zijn er ook aanpassingen gedaan aan het ontwerp. Zo hebben we gekozen voor speciale geluidswerende beluchtingsroosters en dikkere ramen. Zo voldoet het plan aan het Bouwbesluit.”
De herbouw wordt uitgevoerd door Hilgenkamp Bouwservice in Heino en Loohuis Installatietechnieken BV in Heeten. Bertwin schat dat er nu zo’n dertig vrijwilligers achter de schermen actief zijn om de herbouw in goede banen te leiden. Daar komen zo meteen ook nog de vrijwilligers op de bouw bij. “Over bepaalde onderdelen van de werkzaamheden hebben we afspraken gemaakt”, vertelt Bertwin. “Die doen we zelf. Denk aan de isolatie van de binnenmuren, de aanleg van de riolering en het schoon houden van de bouwplaats.”

Appartementen

Bertwin gaat ervanuit dat de opening in juli kan plaatsvinden. Voor die tijd moet er nog heel veel gebeuren. Zo buigt een speciale werkgroep zich over de verhuur van de appartementen. Welke afspraken worden er met de huurders gemaakt en zijn de appartementen uitsluitend bestemd voor de eigen bevolking of ook anderen; dat moet allemaal nog worden bepaald. Daarnaast is er ook nog geen nieuwe exploitant van het café gevonden. De vorige exploitant had namelijk vlak voor het café afbrandde net zijn contract opgezegd. Op dit moment is nog niet eens duidelijk in welke vorm de exploitatie van de nieuwe locatie gegoten wordt. Misschien een commerciële partij die de boel gaat huren, misschien een organisatie met alleen maar vrijwilligers of misschien een exploitant (of aangestelde beheerder) die samen met vrijwilligers gaat werken. Het ligt allemaal nog open. “We hebben er namelijk voor gekozen om daar pas na de start van de bouw mee bezig te gaan. Je kunt wel op zoek gaan naar een nieuwe exploitant, maar dat is lastig als je nog niks kunt laten zien… “

Geen bruine kroeg

Ondertussen is ook nog een speciale commissie bezig om het interieur vorm te geven. “We hebben bijvoorbeeld een keuken kunnen kopen van het Dominicanenklooster in Zwolle. Bijna helemaal nieuw. Met vrijwilligers hebben we die keuken er daaruit gehaald en hiernaartoe gebracht. Een goede deal. En ondertussen zijn de leden van de commissie op zoek naar spullen die ze hier kunnen gebruiken. Mooi, maar niet te duur. De architect heeft een paar sfeerbeelden gemaakt. Daar proberen we naartoe te werken. Maar het zal straks geen echte bruine kroeg meer zijn. Die sfeer van vroeger krijg je niet terug. Dat moet je ook niet willen. Veel materialen en spullen van vroeger mag je tegenwoordig niet eens meer gebruiken in verband met de brandveiligheid.”
De inwoners van Lierderholthuis zijn ondertussen enthousiast, zo stelt hij. “Iedereen wil weer reuring in het dorp. Het vinden van vrijwilligers was dan ook niet lastig. Veel mensen meldden zich spontaan aan. Iedereen met zijn/haar eigen expertise. Van een elektricien tot een makelaar die meedenkt over de verhuur van de appartementen.”

Foto: Bertwin Elshof (links) en Walter Liebregts hoopten afgelopen voorjaar nog dat de schop vlak na de bouwvak de grond in kon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.