Gemeenteraad Olst-Wijhe akkoord met begroting 2022

WIJHE – Het merendeel van de gemeenteraad van Olst-Wijhe is vorige week akkoord gegaan met de begroting 2022 en de meerjarenraming 2023 – 2025. Alleen de PvdA stemde tegen. De bezuinigingsoperatie van dit voorjaar en de extra bijdragen van het Rijk zorgen voor wat ruimte in de begroting. Voor 2022 betekent dit een plus van 400.000 euro.

De raad zorgde er met een amendement voor dat er structureel budget beschikbaar komt voor de ontwikkeling van een toekomstbestendige en vitale lokale economie. Het bedrag van ruim 82.000 euro dat de raad daarvoor bestemde, was nog niet verwerkt in de begroting. Dat kwam omdat deze ontwikkeling nog niet voldoende in beeld was bij de afwegingen bij de kadernota in juli jl. Qua procedure zou deze investering niet eerder afgewogen kunnen worden dan bij de behandeling van de volgende kadernota in juli 2022. Dat vonden de fracties in de raad te laat.
Gemeentebelangen en VVD dienden daarom samen een amendement in voor een begrotingswijziging om geld beschikbaar te stellen voor de lokale economie. Datzelfde deden D66 en GroenLinks. Het antwoord op de vraag waar het geld vandaan moest komen, de zogenaamde dekking, was echter verschillend. Gemeentebelangen en VVD wilden dit doen door inzet van het begrotingsoverschot, D66 en GroenLinks door de OZB te verhogen.
Het amendement van Gemeentebelangen en VVD werd aangenomen met negen stemmen voor (naast de indieners ook PvdA) en zeven tegen. Alle raadsleden waren het er overigens wel over eens dat een vitale lokale economie van belang is voor de toekomstbestendigheid van de gemeente Olst-Wijhe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.