Home / Algemeen / Extra maatregelen in Overijssel tegen aanvallen wolf

Extra maatregelen in Overijssel tegen aanvallen wolf

ZWOLLE – De provincie Overijssel heeft besloten een Wolvencoördinator en twee wolvenveldwerkers, die dierhouders kunnen voorzien van kennis en advies rondom de wolf, aan te stellen. Verder gaan twaalf vrijwilligers onderzoek doen. Daarnaast kunnen noodsets worden ingezet. Aanleiding zijn de zorgen bij dierhouders vanwege doortrekkende wolven die schapen doden of verwonden.

Wolven uit Noord-Duitsland die op zoek zijn naar nieuw leefgebied, kunnen via Overijssel Nederland binnenkomen. Het gaat om dieren die op doortrek zijn naar een nieuw leefgebied; grote natuurgebieden met voldoende rust en voldoende wild (wild zwijn, ree, edelhert). “Uit ervaringen in Duitsland en ook van de gevestigde wolven op de Veluwe is bekend dat zij eenmaal daar nauwelijks vee aanvallen”, zo laat de provincie weten. “Vooral doortrekkende wolven zijn verantwoordelijk voor het verwonden of doden van schapen. Deze doortrekkende wolven zijn meestal maar kort in een regio aanwezig (één tot drie dagen), maar de impact kan groot zijn.”
De provincie is daarom een overleg gestart met LTO, het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders en natuurorganisaties om kennis en standpunten uit te wisselen. Gezamenlijk doel is om te kijken naar mogelijkheden om wolvenaanvallen te voorkomen. Het overleg heeft nu geleid tot een aantal maatregelen. Naast de Wolvencoördinator en twee wolvenveldwerkers worden twaalf vrijwilligers uit de hele provincie opgeleid om aan de hand van sporen de aanwezigheid van wolven te kunnen vaststellen. “We achten dit een waardevolle aanvulling op DNA-onderzoek van gedode dieren, zodat we sneller in staat zijn veehouders te waarschuwen en zodoende vee te kunnen beschermen.”

Noodsets

Als het gaat om preventie worden noodsets aangeschaft. Het gaat hierbij om sets met snel te realiseren extra afrastering. Deze kunnen aan dierhouders worden uitgeleend wanneer sprake is van een wolf die in een bepaald gebied langere tijd blijft rondhangen en herhaaldelijk slachtoffers onder landbouwhuisdieren maakt. De provincie onderzoekt verder of het mogelijk is om een waarschuwingssysteem op te zetten. Betrokken dierhouders kunnen dan worden ingelicht wanneer ergens een wolf is gesignaleerd. Deze maatregelen neemt de provincie Overijssel vooruitlopend op het geactualiseerde landelijke wolvenplan.

Foto: Pixabay

Lees ook

‘Geen zonnepanelen, maar een landgoed’

Ambitieus rood-voor-roodplan moet zorgen voor twaalf woningen en extra natuur aan Hondemotsweg RAALTE/SCHALKHAAR – Alle …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.