Elf scholen in de komende zestien jaar op de schop

Gemeente Raalte en schoolbesturen presenteren plan om schoolgebouwen te vernieuwen

RAALTE – Alle schoolgebouwen in de gemeente Raalte moeten over zestien jaar weer up-to-date zijn. Daarvoor voorziet de gemeente een totale investering van bijna 24 miljoen euro. Maar daarin nog niet alle kosten meegenomen. Voor een herschikking van de faciliteiten van het Carmel College Salland (in verband met verwachte leegstand in en veroudering van de locatie aan de Zwolsestraat) moet namelijk nog een apart traject worden gestart. Maar ook gaat het om financiële benaderingen, die per locatie nog onder de loep genomen moeten worden.

Dat alles staat beschreven in het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (2022 – 2038), dat het Raalter college ter accordering heeft doorgespeeld naar de raad. De schoolgebouwen die in de afgelopen jaren zijn vernieuwd (denk aan de gebouwen voor het speciaal onderwijs, het voortgezet onderwijs en diverse basisscholen in de kernen Heino en Raalte) worden overigens niet meegenomen in de ‘operatie’. Wat de kosten betreft, is het bovendien bij enkele scholen nog niet helemaal duidelijk hoe die klaar gemaakt worden voor de toekomst. Renovatie of nieuwbouw? En dan is er nog Oostenwind in Raalte. Mogelijk wordt die school (die in een te oud, groot en duur jasje zit) ondergebracht in een andere bestaande schoollocatie, maar dat is dus nog niet zeker. Er blijven (inclusief Oostenwind) elf scholen over die op de schop gaan. “Waar deze oude panden de afgelopen decennia met het nodige onderhoud en aanpassingen zijn geconserveerd, komt de houdbaarheidsdatum in toenemende mate onder druk te staan”, zo meldt wethouder Frank Niens in het voorwoord van het huisvestingsplan. “Dit plaatst ons als gemeente en de schoolbesturen de komende jaren voor een forse opgave, die we alleen kunnen realiseren als we er in gezamenlijkheid de schouders onder zetten.”

Vier fases

De gemeente wil de scholen in vier fases aanpakken. Voor elke locatie komt er natuurlijk een apart traject. In de eerste fase (2022-2025) moeten De Linde in Laag Zuthem (renovatie, 452.000 euro), de St. Jozefschool in Nieuw Heeten (renovatie, 1.039.000 euro) en de St. Bernadetteschool in Heeten (nieuwbouw, 4.362.000 euro) worden aangepakt. In de tweede fase (2026-2029) volgen de Esmoreit in Luttenberg (renovatie, 1.845.000 euro), de Gerardus Majella in Broekland (renovatie, 1.670.000 euro) en Oostenwind in Raalte (die mogelijk ondergebracht wordt in een andere bestaande schoollocatie; 100.000 euro, maar hiervoor geldt wel een post onvoorzien). In de derde fase (2030-2033) komen de St. Antonius in Mariënheem (renovatie, 1.220.000 euro) en De Bolster in Raalte (renovatie of nieuwbouw, 5.010.000 euro) aan de beurt. In de laatste fase (2034-2038) gaat het om De Vogelaar in Raalte (renovatie of nieuwbouw, 5.250.000 euro) en De Rietkraag in Raalte (renovatie of nieuwbouw, 2.545.000 euro). De gemeente heeft voor het opstellen van de plannen al met al zo’n twee ton begroot. Nog even voor de duidelijkheid: de genoemde bedragen zijn niet in beton gegoten en gebaseerd op normen die vloeibaar kunnen zijn.

Uitgangspunt

De gemeente Raalte streeft ernaar dat er een school in elk dorp moet blijven. Landelijk geldt daarvoor een minimum van 23 leerlingen per school. Alle scholen zitten momenteel boven die norm. Ter illustratie: De Linde in Laag Zuthem telde in oktober 2021 nog 30 leerlingen; de St. Nicolaas in Lierderholthuis 51; de St. Jozefschool in Nieuw Heeten 75 en de St. Antonius in Mariënheem 95. De andere scholen hebben meer dan honderd leerlingen of staan in kernen waar meerdere scholen zijn (Oostenwind en Kwintijn in Raalte). Overigens is het mogelijk dat het ministerie besluit om de bekostiging van scholen te stoppen, maar vooralsnog lijken alle scholen wat dat betreft dus ‘veilig’.

Besluitvorming

De gemeenteraad bespreekt het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs op donderdag 2 december in een rond-de-tafelgesprek. Meepraten? Dat kan. Aanmelding (uiterlijk 2 december 12.00 uur) is mogelijk via griffie@raalte.nl. Het is ook mogelijk om het rond-de-tafelgesprek online te volgen. Dit kan die dag vanaf 19.30 uur via raalte.notubiz.nl/live. De gemeenteraad neemt tijdens de raadsvergadering van donderdag 9 december een besluit over het plan. Ook dat is vanaf 19.30 uur via bovenstaande link te volgen.

Ga voor meer informatie naar staging2.raalte.nl/integraal-huisvestingsplan-onderwijs

Foto: Pixabay

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.