Home / Algemeen / Dalfsen draait enkele bezuinigingen terug tijdens behandeling begroting

Dalfsen draait enkele bezuinigingen terug tijdens behandeling begroting

DALFSEN – De gemeenteraad van Dalfsen heeft donderdagavond tijdens de tweede termijn van de begrotingsbehandelingen enkele bezuinigingsmaatregelen teruggedraaid, die ze eerder dit jaar had vastgesteld. Dat komt met name omdat de gemeente na de mei- en septembercirculaire – de periodieke uitkeringen van het Rijk uit het gemeentefonds – weer wat meer financiële armslag heeft.

Zowel tijdens de eerste als de tweede termijn (respectievelijk op maandag- en donderdagavond) maakten verschillende raadsfracties zich sterk voor het terugdraaien van enkele eerder genomen bezuinigingsmaatregelen. Zo was de raad unaniem van mening dat de kindregeling in ere hersteld moest worden. Eerder dit jaar besloot de gemeenteraad om met het aanpassen van de leeftijdsverdeling jaarlijks 25.000 euro te bezuinigen op deze vorm van armoedebestrijding, maar dat voornemen werd met algemene stemmen teruggedraaid. Hier trekt de gemeente 40.000 euro voor uit, zodat financieel kwetsbare inwoners kunnen worden geholpen als ze in de problemen komen door de stijgende energieprijzen.

Preventiebeleid

Een ander amendement haalde het net niet, tot teleurstelling van vooral PvdA-fractievoorzitter Leander Broere. Samen met CDA, VVD en D66 lanceerde hij een voorstel om eerder vastgestelde bezuinigingen op de bibliotheek en het welzijnswerk ongedaan te maken. Deze maatschappelijke organisaties kregen de taakstelling om vijf procent efficiencywinst te boeken – wat op jaarbasis ruim een ton betekent – op het zogeheten preventiebeleid. Het gaat daarbij onder meer over de infopunten, waar inwoners informatie van allerlei aard kunnen krijgen. De vier fracties slaagden er echter niet in Gemeentebelangen en ChristenUnie over te halen, zodat het amendement met een nipt verschil verworpen werd. De ChristenUnie toonde zich tevreden met de toezegging van wethouder Jan Uitslag om inzicht te geven in de knelpunten en het efficiënter inzetten van vrijwilligers, en Gemeentebelangen wil de discussie over het onderwerp doorschuiven naar de behandeling van de Perspectiefnota.

Sneller woningen bouwen

Een amendement om in hoger tempo woningen te bouwen, haalde het dan weer wel, maar alleen omdat de indieners (VVD, PvdA en ChristenUnie) deze omzetten in een motie. Daardoor werd het een oproep aan burgemeester en wethouders om meer haast te maken met woningbouw en een proeflocatie te zoeken voor zogeheten tiny houses.
De VVD wil de hondenbelasting afschaffen, maar de meeste partijen vinden het verstandiger om af te wachten of het Rijk dat volgend jaar uit zichzelf doet. D66 en PvdA kwamen met een motie over het inzetten van reserves, maar die kreeg alleen steun van de VVD. De gemeenteraad stelde uiteindelijk unaniem de gewijzigde begroting vast.
Wethouder financiën Van Leeuwen ontraadde het om de financiële ruimte meteen te gaan ‘verjubelen’: “Dan kunt u beter wachten tot we in juni volgend jaar de Perspectiefnota behandelen. Dan hebben we meer zicht op de gevolgen van enkele belangrijke rijksregelingen.” Hij rekende voor dat die kunnen resulteren in een nadelig risico van in totaal 542.000 euro.

Tekst: Hans Keesmaat

Lees ook

Geen gala-avond, maar galamiddag van Weteringzotten

BOSKAMP – Carnavalsvereniging De Weteringzotten uit de Boskamp houdt goede moed. De eerder aangekondigde gala-avond …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.