College: ‘Ook mogelijke omwonenden in Raalte betrekken bij energieplannen Dalfsen’

RAALTE – Het Raalter college van B&W wil dat ook mogelijke omwonenden en belanghebbenden in het grensgebied met de gemeente Dalfsen betrokken worden bij eventuele plannen voor zonne- of windenergie aan de rand van die gemeente. En daarbij hoort dan ook meedelen in de lusten. Dat laat het Raalter college van B&W weten in een brief aan de gemeente Dalfsen.

Dalfsen heeft op 20 oktober het concept-rapport over zoekgebieden voor grootschalige opwek van zonne- en windenergie ter inzage gelegd. Daaruit blijkt overigens dat de gemeente op dit moment nog geen potentiële zoekgebieden voor windenergie en zonnevelden groter dan vijf hectare in het grensgebied met de gemeente Raalte heeft aangewezen. Het Raalter college heeft daarop met de brief gereageerd. Want er zijn (mogelijk) grensgevallen. Als de gemeenteraad van Dalfsen in december besluit om de opweklocaties te spreiden (in plaats van te clusteren) komt Lemelerveld-Oost in beeld voor zonnevelden van 2 tot 5 hectare. Verder heeft de gemeente Dalfsen eerder de intentie uitgesproken dat er geen grootschalige zonneparken binnen de 1 km-zone van het (vergunde) zonnepark aan de Kanaaldijk-Zuid in Heino worden toegestaan. De gemeente Raalte stelt te verwachten dat daaraan gehoor wordt gegeven.
“Op het moment dat er tot een zoekgebied op of nabij de grens met de gemeente Raalte besloten wordt, kan dit invloed hebben op onze gemeente”, zo schrijft het Raalter college. “We vinden het in die gevallen van belang dat u inwoners, plaatselijk belangen, de lokale energie-initiatieven of andere belanghebbenden die mogelijk invloed ondervinden op de gemeente Raalte ook bij het vervolgproces betrekt. Als u een integraal gebiedsproces start in een grensgebied brengen we graag samen met u de belangen, kansen en opgaven in beeld.”
Bovendien stelt de gemeente Raalte dat waar de invloedsfeer van projecten voor zonneparken en windmolens over gemeentegrenzen heen gaat, dat ook zal moeten gelden voor de verdeling van de lusten. “Wij vragen u daarom in die gevallen ook de bewoners van onze gemeente die mogelijk invloed ondervinden erbij te betrekken en mee te laten delen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.