Applaus voor Caroline, boegeroep voor de wethouder

Flinke discussies tijdens agrarische avond van GemeenteBelangen Raalte

RAALTE – Het applaus vanuit de zaal was dan wel voor Tweede Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging en het boegeroep voor wethouder Wout Wagenmans van GemeenteBelangen Raalte, maar over de belangstelling voor de agrarische thema-avond over een vitaal buitengebied die GB Raalte vorige week maandag had georganiseerd, hoefde de partij verder niet te klagen.

Het middagprogramma begon in Pleegste bij de zichtstal van Stephan Rientjes. De Heetense varkenshouder Coen Bessembinder nam het Kamerlid en de lokale politici in de ontvangstruimte mee in de dagelijkse beslommeringen. Kansen zien en zorgen hebben. Van circulair de varkens voeren met reststoffen uit de humane voedselindustrie tot verstikkende bureaucratie en politieke besluitloosheid. Daarna was er een presentatie van Salland Boert en Eet Bewust en nam Rudie Haarman, de lokale LTO voorzitter, de aanwezigen mee in het jongste project: SallandLoont, waarin boeren en (overheids)organisaties, in eerste instantie veelal rond Heino, samenwerken op het gebied van landschapsinvulling, weidevogels, wandelpaden en natuuronderhoud en het de bedoeling is dat de agrarische deelnemers er een redelijke boterham aan overhouden. Ook volgden nog bezoeken aan The Green East en de familie Lozeman aan de nieuwe Deventerweg. Deze stoppende agrarische familie is in samenwerking met een gebiedsontwikkelaar bezig met het realiseren van rood voor rood woningen. Stallen slopen op de eigen locatie en die aan de Nijverdalseseweg (de voormalige Straathof-locatie) en woningen terugbouwen op hun huiskavel; dit in samenspel met het realiseren van bossen en kleine in het landschap passende landgoederen. Ook hier kwam weer vooral de bureaucratische regelgeving met de daarbij behorende kosten als belangrijkste pijnpunt naar voren.

Excuses

Fractievoorzitter Jan Schokker opende het openbare deel van het programma, de avond bij Zwakenberg, en begon met het aanbieden van excuses aan de zaal. Zijn partij wilde in gesprek met de boeren en niet over de boeren praten, maar ook zij hadden zich daar recent weer een beetje schuldig aan gemaakt door het er met de raad een avond lang over te hebben. Aan het woord kwam daarna de projectadviseur die ook bij de familie Lozeman aanwezig was. Zijn rode draad: een op de tien bebouwingen op het platteland is nog maar agrarisch, dat verandert nog meer en sneller, daar moeten de boeren mee leren leven en daar moet de samenleving mee leren om gaan. De speech van Caroline was er een van een ander kaliber: een gloeiend pro-boer-betoog. Waar Wagenmans de zaal nog voorgehouden had dat de boeren en hun organisaties veel meer moeten gaan samenwerken, hij noemde daarbij SallandLoont als voorbeeld voor Nederland, en de zaal dat ter kennisgeving aannam, kreeg zij de handen op elkaar.

Weer de pineut

Ook tijdens het beantwoorden van de vragen uit de zaal botste het. De gemeente moest meer pro-boer zijn, zo lieten enkele aanwezigen weten. Er kwamen steeds meer burgers op het platteland wonen en als die maar een keer klaagden, stond de politie er direct. Als je aan het inkuilen was, ging er geen mens meer aan de kant. Of dat men om 23.00 uur ging bellen omdat men last had van het geluid van het inkuilen; dan was de boer weer de pineut. De wethouder kwam voor z’n ambtenaren op en ontkende. Volgens hem moest de boer met z’n buren in gesprek. Dat zorgde hier en daar voor wat gesnuif en boegeroep. Wagenmans verwees naar de afgegeven milieuvergunningen met daarin een maximaal te produceren geluidsnorm na een bepaald uur. De boer in kwestie, die het onmogelijk leek om met zoveel percelen op soms wel vijf, zes kilometer afstand van elkaar met alle buren in gesprek te gaan, begreep dat niet. Ongewoon fel was hij richting een Heetense boerin die toch wel bekendstaat als vooruitstrevend, verbindend en vernieuwend, maar haar betoog zoals vaak begon met ‘Wij (als sector) doen al zoveel’. Schokker was het niet met de wethouder eens, beriep zich dualisme binnen GB en kwam voor de boerin op. Wat Wagenmans bedoelde was dat men niet moet kijken naar wat je zelf of als sector al gedaan hebt in een veranderende wereld om je heen, maar naar wat je nog kan doen, zo verduidelijkte hij bij navraag.

Nadenken

Maar Caroline die de inboeringscursus uit haar verkiezingsprogramma aanhaalde (iedereen die op het platteland gaat wonen moet een cursus krijgen over hoe het er daar aan toe gaat), kreeg wederom de handen op elkaar. Schokker kondigde aan dat plan voor Raalte over te willen nemen.
Op de vraag na afloop aan Wagenmans of hij vergeten was dat hij op een verkiezingsbijeenkomst van zijn partij was en hier niet als wethouder van Raalte antwoordde hij: “Nee hoor, ik ben hier als wethouder van alle Raaltenaren.” En terwijl hij naar een tafeltje met heethoofden knikte: “Laat ze maar eens gaan nadenken.” De vraag: ‘Waarom heb je de opmerking omtrent de politie niet direct gepareerd naar Caroline’ (dat is immers landelijk beleid; als iemand de politie belt moeten ze komen, daar gaat de gemeente niet over), hebben we maar niet meer gesteld.

gerlant@regiobode.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.