Woningcorporaties regio Zwolle doen beroep op gemeenten: ‘Maak nieuwbouw mogelijk’

ZWOLLE – De negen woningcorporaties in de regio Zwolle doen een dringend beroep op gemeenten en andere samenwerkingspartners om te helpen bij hun opgaven voor nieuwbouw en verduurzaming. Uit regionaal onderzoek blijkt dat ze op termijn onvoldoende nieuwe woningen kunnen bouwen vanwege een tekort aan middelen.

Uit landelijk onderzoek van brancheorganisatie Aedes en de ministeries van BZK, Financiën en EZK bleek vorig jaar al dat woningcorporaties niet genoeg middelen hebben om voldoende woningen te bouwen en te verduurzamen. Naar aanleiding van dat onderzoek hebben de negen corporaties die samenwerken onder de naam Nowozo, een regionaal onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden om de opgaven in de regio te realiseren. De uitkomsten van het regionale onderzoek zijn volgens de corporaties weinig verrassend: op termijn komen ze geld tekort voor alle opgaven die op tafel liggen. De belangrijkste zijn het bouwen van negenduizend nieuwbouwwoningen en negenhonderd flexibele/tijdelijke woningen. “Voor het verduurzamen van bestaande woningen is ook veel geld nodig. 45 procent van de verduurzamingsopgave blijkt nu niet haalbaar”, zegt Robert Waarsing, directeur-bestuurder van Woonstichting VechtHorst en voorzitter van Nowozo. “Het tekort bedraagt bijna 500 miljoen euro ten opzichte van de opgave van 3 miljard. Door samen te werken en budgetten te combineren kunnen we ruim 100 miljoen euro aan extra investeringscapaciteit creëren.”

Vaart maken

“We hebben ruimte nodig om nieuwe woningen te bouwen”, vervolgt Waarsing. “Voor die ruimte zijn we afhankelijk van de gemeenten. Het is aan hen om nieuwbouwlocaties aan te wijzen. Ook zijn voldoende capaciteit bij de gemeenten en commitment tijdens ruimtelijke procedures nodig. We moeten en willen vaart maken met de nieuwbouw en we rekenen erop dat de gemeenten zich inzetten om daaraan mee te werken. Daarnaast is het wat ons betreft noodzakelijk om de door de overheid opgelegde verhuurdersheffing volledig af te schaffen, willen we de opgaven realiseren.”

Het samenwerkingsverband Nowozo bestaat uit de corporaties SallandWonen, Vechtdal Wonen, Beter Wonen IJsselmuiden, deltaWonen, Openbaar Belang Zwolle, Wetland Wonen, Woningstichting SWZ, Woonconcept en Woonstichting VechtHorst. Ze werken al jaren samen in de woningmarktregio Zwolle/Stedendriehoek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.