Werken van Theo Kurpershoek in Het Nijenhuis

ZWOLLE – Tot en met 6 februari is in Kasteel het Nijenhuis bij Heino een expositie te zien van werk van de kunstenaar Theo Kurpershoek (1914 – 1998). Zijn werk is geliefd bij kenners, particuliere verzamelaars en kunstenaars en is opgenomen in verschillende museale collecties.

Kurpershoek was een veelzijdig kunstenaar die begon als reclametekenaar en boekvormgever en zich vervolgens ontwikkelde tot een getalenteerd houtgraveur en schilder van schoonheid. Samen met onder andere Herbert Fiedler, Hans van Norden en Nicolaas Wijnberg richtte hij in 1948 schildersgroep De Realisten op. Deze groep bood tegenwicht aan de grote aandacht van musea en critici voor de abstraherende kunst en Cobra. Net als andere klassiek-moderne Nederlandse kunstenaars als Otto B. de Kat en Friso ten Holt sloot Kurpershoek aan bij de Europese modernistische traditie van de twintigste eeuw.
Bij een groter publiek is Theo Kurpershoek vooral bekend als vormgever van de Salamander-reeks van uitgeverij Querido in de jaren ’50. Verschillende van zijn boekontwerpen wonnen de prijs voor het best verzorgde boek van de CPNB. Hij maakte daarnaast ook veel houtgravures. De grootste verrassing vormen zijn schilderijen: kleurrijke zelfportretten, stillevens, interieurs, portretten en landschappen. Kurpershoek schilderde graag in de heuvelachtige omgeving van zijn vakantiehuis bij ’s Gravenvoeren, net over de grens bij Maastricht. Ongeveer vijftig schilderijen en zo’n twintig werken op papier uit particulier en museaal bezit getuigen van zijn soepele techniek en verplaatsen de kijker naar een kleurrijke wereld.

Theo Kurpershoek, Op de boot, 1951, olieverf op doek, 105 x 77 cm, particuliere collectie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.