‘We zoeken geen harde werkers, maar vooral slimme werkers’

Werken bij vleesverwerkingsbedrijf Hogeslag Olst: oud ambacht, maar modern toegerust

(Advertorial)

OLST – “Werken met vlees is een ambacht, een oud ambacht en een vak dat je mag en moet blijven waarderen.” Aan het woord is Rudi Holleboom, directielid van Hogeslag Olst. In alles is hij de belichaming van een man die staat voor zijn bedrijf, zijn mensen en de kwaliteit van het product dat Hogeslag aflevert.

Hogeslag is in de honderd jaar van zijn bestaan uitgegroeid tot een groot en modern bedrijf dat in niets meer doet denken aan de ooit dominante vleesverwerkende industrieën in Salland en zeker ook in Olst. In oprispingen van het collectieve geheugen doemen nog weleens oude verhalen op over miserabele arbeidsomstandigheden, stank en erbarmelijke hygiëne. “Dat negatieve imago”, denkt Holleboom, “is in onze regio nog een beetje blijven hangen.” Geheel ten onrechte, weet hij.
Holleboom schetst een moderne, platte organisatie waarin de lijnen kort zijn. Met drie directeuren, een jong, uit vijf leden bestaand, managementteam en zeven tot acht afdelingen. Het hart van het bedrijf wordt gevormd door de uitbeners, kanters en inpakkers. Zij verwerken het geheel van het karkas tot de afzonderlijke, unieke vleesdelen. Het zijn banen die veel vakmanschap vragen, beroepen die een combinatie vereisen van theoretische kennis (anatomie), inzicht en vaardigheden. “Het kan wel een paar jaar duren voordat een medewerker het proces goed onder de knie heeft. Voor ons een reden om erg zuinig op hen te zijn.” En misschien nog wel belangrijker: het geeft plezier in het werk. Holleboom is ervan overtuigd dat iemand die goed is in zijn werk daar ook veel plezier aan beleeft en er een groot gevoel van eigenwaarde aan ontleent. “Daarom besteden we veel aandacht aan het opleiden en instrueren van de medewerker. Dat is goed voor de medewerker en goed voor het bedrijf.”

Mooi voorbeeld

Hogeslag Olst bestaat niet alleen uit productiemedewerkers en kent vele functies die het bedrijf succesvol maken in de vleesverwerkende branche. Je hebt natuurlijk de inkoop, verkoop, kwaliteitscontrole, expeditie en transport, maar ook ondersteunende diensten als techniek, ICT, facilitaire- en huishoudelijke dienst en niet te vergeten de administratie. Alle werkzaamheden bij Hogeslag zijn gericht op groei, waarbij persoonlijke groei voorop staat. “Ons personeelsbeleid is er onder andere op gericht dat onze medewerkers, waar nodig, worden opgeleid, begeleid en gecoacht om op die manier een steeds constantere borging te krijgen van de voedselveiligheid en kwaliteit van onze producten”, zegt Marise Schilder, manager P & O bij Hogeslag. “Daarbij is ons beleid gericht op een omgangsvorm die is gebaseerd op waardering en respect voor elkaar en wordt ruimte geboden voor functionele groei en persoonlijke ontwikkeling.” Zelf is ze daar een mooi voorbeeld van. “Ik ben zeven jaar geleden bij Hogeslag begonnen als medewerker op de administratie. Tijdens dit dienstverband heb ik mijn HBO-studie bedrijfskunde afgerond en een andere functie gekregen binnen de organisatie.”

Gemeenschap

En wat haar aan mogelijkheden zijn geboden geldt, ieder op zijn of haar manier, voor alle ruim 180 mensen bij Hogeslag. Holleboom vindt dat Hogeslag, toch een grote werkgever in de gemeente Olst-Wijhe, een bedrijf hoort te zijn van en voor de gemeenschap. Dat mist hij nog wel: “Er zijn veel mensen bij ons werkzaam, maar helaas weinig uit de regio. Ons bedrijf staat als een huis maar het is voor de stabiliteit in de toekomst van belang dat wij meer regionale medewerkers zouden kunnen aantrekken. Wij vinden dat we medewerkers heel veel te bieden hebben.” Hij vermoedt dat het eerder geschetste negatieve imago van een feodaal werkende vleesindustrie in onze regio toch nog als een haakje in het achterhoofd van mensen is blijven hangen. Holleboom doet er alles aan om dat imago te doorbreken. “De tijden zijn veranderd en daarbij ook de arbeidsomstandigheden en de technische ontwikkelingen in onze industrie. Tegenwoordig zijn we niet op zoek naar ‘harde’ werkers maar vooral naar ‘slimme’ werkers.”

Hij roept vooral mensen uit de regio op om te solliciteren op een van de vele functies en vacatures die Hogeslag heeft uitstaan. En hij wil het graag nog een keer gezegd hebben: “Het is onze visie dat als je mensen een vak leert, deze mensen respecteert om wat ze kunnen en dat weet te waarderen, ze voor ons een essentiële bijdrage leveren aan het productieproces en voor henzelf aan hun plezier en eigenwaarde.”

Foto: Marise Schilder in gesprek met Rudi Holleboom over de personele organisatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.