‘Wat extra positieve aandacht voor de landbouw’

.

Jonge Sallanders Luuk uit Boskamp en Hannah uit Wijhe op Boeren- en Boerinnenkalender 2022

WIJHE/BOSKAMP – Gewoon hartstikke leuk om mee te doen. En wat extra positieve aandacht vragen voor de Nederlandse landbouw. Luuk Groot Koerkamp (18) uit Boskamp en Hannah van der Werk (20) uit Wijhe zijn trots op hun verschijning in respectievelijk de vierde editie van de Boerenkalender en de elfde editie van de Boerinnenkalender 2022.

Afgelopen vrijdagavond werden de twee kalenders, waarvan de verkochte aantallen elk weer jaar stijgen, in Dronten gepresenteerd. Ook de twee jonge Sallanders waren daarbij. Ze wisten niet van elkaar dat ze meededen (en door de selectie van de tientallen kandidaten heen kwamen), maar kennen elkaar wel. Luuk is namelijk een vriend van de broer van Hannah.
De Wijhese stamt uit een agrarische familie. Haar grootouders hadden een boerderij (met nu nog steeds wat paarden en koeien), maar omschrijft zich het liefst als een ‘echt paardenmeisje’. Ze studeert nu nog verkoop aan het ROC Twente, maar wil volgend jaar de opleiding paardenhouderij bij Landstede in Zwolle gaan doen. Samen met haar vriend uit Heerde wil ze die richting op. Buiten schooltijd werkt ze nu al veel met paarden zoals haar eigen Soleroy.
Toch is haar verschijning op de Boerinnenkalender ook bedoeld om de Nederlandse landbouw een hart onder de riem te steken, zo wil ze wel kwijt. “Want bij Nederlandse boeren weet je dat de producten goed zijn en ze goed voor hun dieren zorgen.”
De Wijhese, die al eerder een Missverkiezingen meedeed, staat behoorlijk sexy afgebeeld. “Ik krijg heel veel opmerkingen, de meeste heel erg positief. Een enkeling vindt het maar niks, noemt het bijna pornografie, maar dat is echt onzinnig. ‘Waar zijn we dan mee bezig’, denk ik bij die reacties. Ik ben zelf namelijk supertrots op die foto’s. En niet alleen op die van mij maar ook op die van de andere boerinnen en boeren op de twee kalenders.”
Luuk vindt het vooral leuk om mee te doen. “Het begon eigenlijk als een grap van mijn ouders en broertje. Eerst wilde ik niet meedoen, maar ik ben toch opgegeven. Waarna ik opeens gefeliciteerd werd. En nu vind ik het hartstikke mooi.” Luuk is student veehouderij bij Landstede Raalte en druk bezig om zijn grote droom om veehouder te worden waar te maken.

Intensief proces

De aanleiding daarvan is op zich verdrietig. Een oom zonder kinderen (en dus zonder opvolger) overleed en liet een boerderij met 180 koeien en 80 stuks jongvee achter. Samen met zijn vader is de Boskamper nu druk bezig om dat bedrijf over te nemen. “Dat intensieve proces is bijna afgerond, vooral door de geweldige steun en medewerking van mijn vader en de familie. Als ik bijvoorbeeld op school in Raalte zit, neemt mijn vader het werk op de boerderij over. Zelf zit ik er natuurlijk elke minuut die ik kan.”
Luuk is eind volgend jaar klaar met de mbo-opleiding in Raalte. “Ik had plannen om daarna naar het hbo te gaan, maar wacht nu even af. Zo’n studie combineren met een grote veehouderij is niet makkelijk. Maar mijn droom komt in ieder geval uit. Het is misschien wel de enige manier waarop je boer kunt worden in Nederland als je ouders zelf geen agrarisch bedrijf hebben.”

Catwalk

Een bijzondere boodschap over het belang van de landbouw voor de maatschappij zoals Hannah heeft hij niet meteen; “Al is het natuurlijk mooi om te laten zien dat niet iedere boer altijd in overall en op klompen loopt. Ik vind het vooral leuk om mee te doen aan alles wat er rond die kalender gebeurt, zoals de presentatie met een echte catwalk in Dronten.”

Zowel de Boeren- als de Boerinnenkalender 2022 is te koop op boerendingen.nl en binnenkort in de boekhandels.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.